Annons

Planer på nya hyresrätter

Vinslöv Klockaregården rivs och lokala företag bygger 47 marklägenheter.
Hässleholm • Publicerad 15 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Klockaregården har stått tom sedan 2009 då de sista boende flyttade till Sjögläntan. Därför utlyste kommunen en markanvisningstävling där intresserade fick presentera sina planer för området och Klockaregården.

Nybildade Forumbostäder Sverige AB, där flera olika företag ingår, Stoby Måleri, Willa Nordic, Fasab, Clausen & Lovén Byggprojekt AB samt Seniorforum, vann tävlingen. – Vi insåg snabbt att det skulle vara för dyrt att bygga om till bostäder och beslöt istället för att riva och bygga marklägenheter, berättar Nils Jönsson som är ekonomichef på Stoby Måleri.Han tillägger också att det redan finns en stor efterfrågan på marklägenheter i Vinslöv och ser många fördelar med områdets läge nära centrum och tågförbindelser.Nu väntar undertecknande av avtalet med kommunen, upprättande av en detaljplan för området samt sedvanlig mangling i nämnder. I bästa fall kan första etappens 23 marklägenheter vara inflyttningsklara redan om två år.Marklägenheterna blir på mellan 70 och 95 kvadratmeter och ska vara kooperativa hyresrätter. Det innebär att en hyresgäst betalar 500 000 kronor i insats, som återbetalas vid avflyttning, och betalar cirka 7 000 kronor i hyra för den största lägenheten.– Det byggs också en gemensamhetsanläggning till lägenheterna, med samlingslokal, två övernattningslägenheter och bastu, berättar Nils Jönsson.Enligt uppgift är området tänkt för ”en mogen publik”, som Stefan Hjälmeby på Willa Nordic uttrycker det. Men Nils Jönsson tillägger att man inte satt någon åldersgräns på hyresrätterna. Området blir ett boende för framtiden, enligt honom.

Annons

På frågan om detta konceptbolag kan tänka sig bygga liknande bostäder på andra orter, säger Nils Jönsson att det krävs både kapital och tillräckligt med intresserade hyresgäster för att bygga. Men han utesluter inte framtida projekt. Först ska dock Åhus blir klart och därefter väntar Vinslöv.

bild 1/4
Så här ser en marklägenhet ut som man tänker bygga i Vinslöv.Ritning: Willa Nordic
Nils Jönsson
ekonomichef på Stoby Måleri
ser ett stort intresse för nya marklägenheter i Vinslöv. Foto: Hans Bryngelson
Så här ser en marklägenhet ut som man tänker bygga i Vinslöv.Ritning: Willa Nordic
Nils Jönsson
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons