Annons

Stonesbasisten har fått tvångstankar

Kultur och Nöje Två gånger före jul kommer Bill Wymans Rhythm Kings till Sverige. Från sitt engelska 1400-talsslott ett par timmars bilfärd utanför London hälsar Wyman att han är peppad inför Sverigeturnén och understryker att Rhythm Kings numrea håller högre tempo än hans gamla kamrater i The Rolling Stones.
Publicerad 15 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det ekar lite i ledningarna när jag kopplas fram till Bill Wyman. Han sitter i en av salarna i sitt hem i östra England, ett praktfullt gods med vallgrav från Tudorättens tid, ett par timmars bilfärd från London.Han är påtagligt stolt när han påpekar att det är byggt på 1480-talet.Men han har fortfarande inte koll på hur många rum som godset innehåller.– Det är väl 16 eller 17 rum, jag har aldrig egentligen räknat, men det är större än ett svenskt sommarställe, säger Bill Wyman som nu arbetar på en bok om slottets historia.Han låter inte alls som någon avdankad rockstjärna, i stället framstår han som en lyssnande och sympatisk man med breda intressen, främst fotografi och arkeologi.Sedan han pensionerade sig från Stones 1993 har han hunnit skriva nio böcker i olika ämnen, skrivit filmmusik, gjort fotoutställningar och olika projekt, bland annat Londonrestaurangen Sticky Fingers.När Rolling Stones startade i början av 1960-talet trodde Wyman att han bara skulle ha kul ett tag, tillsammans med Mick Jagger och Keith Richards och de andra i bandet.– Men sedan vänder man sig om och det har gått 30 år. Och jag insåg att om jag inte hoppade av då skulle jag aldrig få tid att göra andra saker, säger Wyman.Han umgås fortfarande med de gamla stenarna och de köper än i dag födelsedagspresenter och julklappar till varann.Kanske kan det vara svårt att hitta på presenter till stormrika miljonärer som redan har allt de vill ha. Men senast fick Mick Jagger en mycket gammal värdefull bok och trumslagaren Charlie Watts brukar få cricketprylar.Men innerst inne har Bill Wyman aldrig känt sig som någon rockmusiker. Tvärtom har han alltid sett sig som en ordningsmänniska som tycker att saltkaret och pepparkaret ska stå bredvid varann.Och själv tror han att just det var anledningen till att The Rolling Stones blev ett så långlivat band. Utan ordningsmänniskorna hade bandet havererat redan på 1960-talet.– Det var jag och Charlie som var bandets stöttepelare, det var vi som alltid var pålitliga. Vi knarkade inte och vi var alltid på plats i tid, säger Wyman.Om han fick leva om sitt liv hade han sannolikt aldrig valt att bli basist i ett rockband.– Nej, jag hade nog skaffat jobb på ett museum för jag älskar historia och arkeologi. Eller jag kanske hade blivit bibliotekarie, jag har alltid gillat att samla och katalogisera, sådant som de flesta verkligen tycker är trist. Kanske har jag en släng av tvångssyndrom, säger Wyman.Ett av hans många upplägg är hobbybandet Rhythm Kings där han har med Mary Wilson som sjöng i Motowngruppen Supremes. Han är redan peppad inför turnén i Sverige som börjar i november.Och han missar inte chansen att understryka att Rhythm Kings numera håller högre tempo än hans gamla kamrater i The Stones.– Jag har sett deras spelscheman och de gör en spelning var tredje eller fjärde dag, men vi brukar spela varje kväll, säger Wyman.

bild 1/6
Mick Jagger
Bill Wyman säger att han slutade i Rolling Stones för att han skulle få tid att ägna sig åt något av alla sina andra intressen.Foto: Wigt Int
I november kommer Bill Wyman med sitt band Rhythm Kings till Sverige på turné.
Foto: Jordi Renart
Bill Wyman längst fram
tillsammans med Keith Richards
Mick Jagger
Bill Wyman säger att han slutade i Rolling Stones för att han skulle få tid att ägna sig åt något av alla sina andra intressen.Foto: Wigt Int
Fakta:

Bill Wymans Rhythm Kings: Bill Wymans Rhythm Kings kommer till Sverige två gånger före jul. Första spelningen på Lorensbergsteatern i Göteborg 19 november. I december blir det 9 två spelningar, 2 december på Göta Lejon i Stockholm och 3 december på Konserthuset i Jönköping. (TT)

Sten Gustafsson TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons