Annons

Ingen utredning om Malte

Lönsboda Konkurrensverket kommer inte att utreda den anmälan som ett Lönsbodaföretag gjort vad gäller sysslor som kan beställas av den kommunanställde Fixar-Malte.
Osby • Publicerad 16 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var i slutet av september som ett företag i Lönsboda skickade in en anmälan till Konkurrensverket.Företaget ansåg att Osby kommun snedvrider konkurrensen genom att tillhandahålla olika tjänster genom Fixar-Malte. Fixar-Malte är en person som är anställd av kommunen och som har som uppgift att hjälpa pensionärer med olika sorters mindre arbeten. Det kan handla om gräsklippning, trädgårdssysslor eller andra lättare uppgifterDet aktuella företaget uppger att de erbjuder samma tjänster men till ett helt annat pris. Företaget tar 380 kronor plus moms i timmen medan kommunen begär 100 kronor. När det gäller företaget kan kunden även använda sig av RUT-avdrag.Företagaren uppger även att det ingår framkörning, maskinhållning, bensin, reparationer samt lön i båda summorna. I anmälan säger anmälaren att Fixar-Malte endast borde arbeta på kommunens egna områden och inte konkurrera med andra företag.Konkurrensverket beslöt däremot att inte utreda saken.Anledningen är att Konkurrensverket vid sina prioriteringar väger in hur allvarligt problemet är, hur viktig det är att få ett vägledande avgörande samt om någon annan myndighet eller aktör är bättre lämpad att ta hand om frågan. I bedömningen vägs även Konkurrensverkets förutsättningar att utreda och bevisa en överträdelse in. Verket uppger att man inte funnit skäl att utreda saken men att det samtidigt inte innebär att man tagit någon ställning.Beslutet att inte utreda frågan går inte att överklaga.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons