Annons

MP flörtade med FP – fick nobben

Kristianstad Om inte Centern hoppat av det blå laget hade Miljöpartiet stannat kvar där.
Publicerad 16 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

– Efter valresultatet hoppades jag att vi skulle få Folkpartiet med oss i ett samarbete med Socialdemokraterna. Men de sa nej och då satsade vi på ”sexpacken”, berättar Stefan Edenborg, ordförande i Miljöpartiet.Han ser fördelar med en ”S-MP-C-trepack”.– Vi får en starkare minoritet och det blir lättare att skapa majoritet både till vänster och till höger. Stefan Edenborg tycker att samarbetet i den tidigare femklövern var lyckosam för Kristianstad.– Men nu gav väljarna oss inte fortsatt förtroende. Det omdiskuterade pressmeddelandet låg klart i en vecka, enligt Stefan Edenborg.– Vi inväntade möjligheten att få ihop en samförståndslösning med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.När Centern hoppade av den blå skutan såg Miljöpartiet heller ingen annan lösning än att samregera med S.– Centern har fått ta en hel del skit för sitt avhopp. Men de visar prov på ansvar som vågar bryta upp blockpolitiken, säger Stefan Edenborg.

Socialdemokraternas Helene Fritzon har fått som hon ville från början.– Redan före valet var jag tydlig med att vi var beredda till ett blocköverskridande samarbete om valresultatet skulle bli besvärligt.– Jag har hållit fast vid den utsträckta handen under hela tiden som ”sexpacken” har förhandlat. Det har jag respekterat. Nu blev det en islossning när centern hoppade av. Det är positivt att de vill ta ansvar, säger Helene Fritzon. Bästa alternativet är om ”trepacken” får med ett parti till.– Vi släpper inte den möjligheten och stänger inga dörrar.Nästa vecka ska MP:s förslag till samarbete med C och S förankras i ett medlemsmöte.– Inget är klart förrän då, säger Stefan Edenborg.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons