Annons

Thomas More vare med er

Krönika När vi nu valt våra världsliga ledare återstår möjligheten att med våra böner önska dem vidare lycka och välgång.
Publicerad 16 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Främst bör vi åkalla Thomas More som är alla politikers särskilda skyddshelgon. Alla folkvalda blir kanske inte lika glada förstås: More förespråkade bland annat något så politiskt kontroversiellt som sex timmars arbetsdag i sin bok Utopia som gavs ut för nästan precis 500 år sedan. Någon tycker säkert också att det är fel att han skällde Luther för att vara en hallick. Nåväl, eventuella kritiker kan ju i symbolisk protest vända sig till Antonios Eremiten som specialiserat sig på svinaherdar och dödgrävare.

Näst More torde Sankt Gaetano av Thiene prioriteras högst. Han är nämligen skyddshelgon för alla arbetslösa (bidragslinjen?) och för dem som specifikt söker arbete (nej, arbetslinjen!) Nu bevakar han även hasardspelarnas intressen vilket gör det intrikat (att koppla samman Fas 3 med Svenska Spel är en kittlande politisk lösning).En viktig valfråga blev som väntat skolan. Med inte mindre än tre ministrar i utbildningsdepartementet blir helgonåkallandet komplicerat, men för kunskapslyftets befrämjande rekommenderas en kombination av Cassian av Imola (skyddshelgon för lärare), Isidor av Sevilla (skolbarn) och Thérèse av Lisieux (flygare samt missionärer).

Annons

Riktad bön till Sankt Botulf som har hand om bönder, drängar och djurskötsel kan säkert göra nytta när nu landsbygdsfrågor sugs in i andra departement. Det formligen vimlar förresten av helgon satta att hjälpa landsbygden. I synnerhet nyetableringar av garverier kan vänta rikt stöd – minst dussinet helgon har detta fält som särintresse. Ivriga anrop från kaféägare till skyddshelgonet Sankt Drogo av Sebourg har uppenbarligen redan givit effekt för småföretagarna eftersom krogmomsen tycks förbli oförändrad. Kanske är det på liknande sätt Sankta Zita, skyddshelgon för allt tjänstefolk, vi skall tacka eller förbanna för att RUT blir kvar?

I Region Skåne borde hoppfulla ljus tändas för Sankta Cabrini och Basileios den store som tillsammans och gendercertifierat jämställt vakar över alla sjukhusadministratörer. Sankta Brigid av Kildare har ett omfattande verksamhetsfält, men ägnar särskilt intresse åt barnmorskor – en särskilt efterfrågad helgonkompetens i dessa dagar.

Den ändrade energipolitiken kan möjligen få Vattenfalls svårmodiga direktörer att falla på knä framför Sankta Barbaras ikon: som helgon med ansvar för gruvarbetare kan hon kanske få bukt med brunkolsproblematiken i Tyskland? Direktörerna uppmanas dock att vara försiktiga med hur bönerna formuleras eftersom Barbara även är de ryska kärnvapenstyrkornas skyddshelgon.

Somliga politiska områden lämnas avslutningsvis helt för fäfot. Detta gäller till exempel HBTQ-frågor. Det finns förvisso ett helgon som heter Homobonus vilket ju låter lite lovande, men hen visar sig istället vara affärsidkarnas skyddshelgon. Mindre oroande är bristen på helgonbeskydd av bankirer: de tycks ju klara sig lika bra i alla väder ändå. Kanske har de hjälp från annat håll?

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons