Annons

Höghastighetsbanan genom Hässleholm

HÄSSLEHOLM Ny studie ger staden ytterligare argument.
Hässleholm • Publicerad 17 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

– Med hänsyn tagen till det upptagningsområde som skapas i sydöstra Sverige, ser vi här att en östlig dragning ger betydande positiva regionförstoringseffekter, säger Pontus Lindberg, ordförande för Stambanan.com, regionråd och ordförande för regionala tillväxtnämnden i Region Skåne.

Utredningen, som gjorts på upppdrag av Kalmar, Växjö och Karlskrona kommuner, innebär inget nytt i sak för lobbygruppen Stambanan.com. Den har även tidigare förordat sträckningen Nässjö, Växjö, Osby, Hässleholm, Höör, Eslöv, Lund och Malmö.Detta till skillnad från kommunerna i Europakorridoren AB som vill bygga en bana längs E?4 via Jönköping, Värnamo, Ljungby, Markaryd, Örkelljunga och Helsingborg.Vilket det blir avgörs i slutänden av regeringen, efter att Trafikverket färdigutrett alternativen och kommit med sitt förslag. Ett tredje av de alternativ som diskuteras är, som tidningen tidigare berättat, att i Skåne dra den nya stambanan strax väster om den befintliga vilket skulle innebära Tyringe istället för Hässleholm. Något som kommunerna bakom Stambanan.com inte accepterar.– Vi tror att det är viktigt att välja centrala stationsorter istället för externa stationslägen. Hässleholm är redan en viktig järnvägsknutpunkt och kopplar man då upp staden till höghastighetsbanan kommer dess möjligheter verkligen att växa, menar Pontus Lindberg.

Hässleholms kommun är inne på samma linje och har för att säkert vara med på spåret beslutat att satsa 228 000 kronor på en egen utredning, som ska beskriva en lösning för en tänkbar höghastighetsstation i staden.Pontus Lindberg tror att landets nya rödgröna majoritet inte förändrar de nationella planerna mer än möjligtvis snabbar på processen.– Det kan komma att bli en annan tidtabell. Samtidigt är det viktigaste inte att komma igång utan att man avslutar hela bygget. Ärendet kommer att bli känsligt eftersom man måste expropriera mark. Det måste få ta tid. Och man måste göra det som blir bäst för flest, påpekar han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons