Annons

Eldsjäl som är van att jobba i nätverk

Personligt Jeanette Junge driver företag i Vinslöv.
Personligt • Publicerad 18 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Här driver Jeanette sitt företag Beatybox och här jobbar hon tillsammans med flera kolleger. Just när jag kommer är det lugnt och de sitter och dricker kaffe och stickar.– Det är avkopplande, säger Jeanette, som kört lite för hårt och som kände av en formsvacka i början av året.

Jeanette Junge är en person som gör allt eller inget. Hon har svårt att engagera sig lite grand, eller hålla distans. Oftast blossar ambitionerna om hon går in i projekt och sen går det bara rakt framåt. – Jag är lite rädd för hur det ska se ut i Vinslöv om det ideella arbetet försvinner, säger hon. I föregående generation och i vår finns det många som tycker det är naturligt att jobba ideellt, men för de yngre i dag är det inte det.Eftersom den goda andan i Vinslöv, engagemanget och intresset bygger på ideellt arbete är Jeanette lite orolig för hur det skulle se ut om ingen vill arbeta utan betalning längre.

Annons

– Alla föreningar i byn drivs ideellt, säger hon, det blir enklare om fler engagerar sig och jobbar för ett positivt och trevligt samhälle. Jag hoppas vi kan hålla den här nivån på frivilliga krafter i Vinslöv och att vi kan påverka framtiden och hur vi själva vill ha det.Vinslöv är en av södra Sveriges föreningstätaste orter.– Vi har generösa sponsorer, företagarna har alltid en öppen hand och de inser vikten av att satsa på samhället. I nätverksgruppen och alliansen jobbar vi över gränserna, vi tar hjälp av varandra. Här finns en öppenhet och en samarbetsvilja.– Jag har bott på många ställen men aldrig sett ett samhälle som Vinslöv, som jag skulle kunna vilja kalla Skånes Gnosjö. Vi ordnar fixar och tricksar mycket själva.Att fungera i ett kollektiv är något som Jeanette är uppvuxen med. Hennes pappa var trollkarl på Cirkus Maxim och Jeanette har åkt runt med cirkusen i flera år. Hon började läsa till datatekniker, och skulle bara vikariera på cirkusen ett kort tag, men blev fast. Hon skötte det administrativa arbetet och träffade sin man i ensemblen. Han var ansvarig för alla djuren. Men när de fick en son bestämde de sig för att nu var det slut med cirkus.

– I cirkuslivet får man lära sig att ta hand om varandra, att arbeta för något gemensamt. Det är givande och spännande, berättar Jeanette, men mycket tufft. Man drar runt ett litet samhälle varje dag. Det är som att dra ett helt samhälle på vägarna, och varje gång vi slår läger ska toaletter, vatten, kök med mera med mera fixas.Jeanette tog upp sina datastudier och läste vidare. Hon fick göra praktik på Tarkett golv, och där kom hon att stanna fram till 2006.– Då sa jag upp mig och började arbeta med Oriflame och starta eget företag. Det är så att många beståndsdelar i livet, som utbildning, jobb, sociala möten, spelar roll. Man formas efter vägen.Nu när hon närmar sig 50 har hon lärt sig att säga nej. Jeanette har sagt upp sina uppdrag i sex föreningar som hon varit aktiv i.– Man kan inte vara med på alla hörn, eller ha ett finger med i spelet överallt. Man måste prioritera och tänka på sin egen hälsa också.

En viktig prioritering är att måla.– Att måla är för mig ett sätt att tömma huvudet och koppla av.

bild 1/3
Jeanette Junge
Jeanette Junge
Vinslöv.
Jeanette Junge
Jeanette Junge
Fakta:Profilen

Namn: Jeanette Junge

Född: Höganäs

Bor: Vinslöv

Ålder: 47

Familj: Make, utflyttad son

Gör: Har eget företag Jeanettes Beatybox, är ordföranden i handelsföreningen i Vinslöv, arrangerar Vinslövsdagarna, är delegat i nätverksgruppen, är invald i styrelsen för Vinslövsalliansen, målar i akryl och är ordförande i Nordskånska konstnärsgillet, är med i Leader Lag PH och håller på att begrunda och fundera på vilka projekt de ska söka pengar för

Intressen: Hinner inte med så mycket mer än jobb och ideellt arbete

Aktuell: Har precis avslutat konstrundan och är med och förbereder jubileumskvällen i Vinslöv den 23 november då Vinslöv firar att de varit med i Hässleholms kommun i 40 år.

I kylskåpet:

– ost

– mineralvatten

– diverse olika grönsaker

– I och med att vi öppnar affären kl 12 hinner jag inte äta lunch innan, så jag lever på ostmackor, säger Jeanette.

V
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons