Annons

Man inte ebolasmittad

Arlanda En sjuk man fördes på söndagskvällen från Arlanda till Karolinskas högisoleringsavdelning för undersökning.
Publicerad 19 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
En sjuk man fördes på söndagskvällen från Arlanda till Karolinskas högisoleringsavdelning för undersökning. Misstankarna har fallit på ebola
En sjuk man fördes på söndagskvällen från Arlanda till Karolinskas högisoleringsavdelning för undersökning. Misstankarna har fallit på ebola

- Det var personal vid polisens tullregistrering som upptäckte en person som satt på en bänk och blödde näsblod och såg allmänt dålig ut. Då tillkallades sjukvårdspersonal och av säkerhetsskäl bedömdes att mannen skulle överlämnas till Stockholms läns landstings smittskydd, säger Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia, till TT. Mannen kom med ett plan från Mellanöstern men det är oklart från vilket land resan ursprungligen startade. - Han har lämnat olika uppgifter och det var svårt att få klarhet i exakt var han startat. Det kan ha varit i Afrika men han var mycket tydlig med att han inte varit i något av de smittdrabbade länderna. - Vi har överhuvudtaget inga direktflygningar från de västafrikanska länder där ebolasmittan finns. Enligt Ulf Wallin hade mannen heller inte visat några sjukdomssymptom under flygningen. Vanligt förekommande Helena Hervius Askling, jourhavande smittskyddsläkare i Stockholms län, sade på söndagskvällen att det fortfarande inte gick att bedöma om det rör sig om ett misstänkt ebolafall. - Inte förrän den personen undersökts kan man säga om det är ett misstänkt fall eller inte, säger Hervius Asklin. Det dröjde flera timmar innan mannen kunde föras i ambulans till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Under tiden hölls han isolerad på Arlanda, skriver aftonbladet.se. Anna Nergårdh, chefläkare vid Stockholms läns landsting, säger att det berodde på att det är många steg i transportkedjan som ska följas. - Det viktiga är att man följer riktlinjerna som är framtagna för hur transporten och omhändertagandet på infektionskliniken ska gå till, säger hon till TT. Flera misstänkta fall Larm om misstänkt ebolasmitta har förekommit tidigare på Arlanda. - Läget är ju ganska uppskärrat så man tar inga risker. Vid det tillfället handlade det om en person som hade kraftiga blödningar. Men det visade sig snart att det berodde på helt andra anledningar, säger Ulf Wallin. Om det tas ett prov på mannen skickas det till Folkhälsomyndigheten för analys. Hittills i år har myndigheten fått in tio svenska prover för analys. - Samtliga har varit negativa, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.  

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons