Annons

Sonder studerar sällsynt Mars-gäst

Rymden Sonder studerar sällsynt Mars-gäst.
Publicerad 20 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Nasas sonder MRO, Odyssey och Maven styrdes till andra sidan av den röda planeten när Siding Spring susade förbi vid 20.30-tiden svensk tid i söndags, för att inte träffas av några partiklar i kometens svans. I dessa oerhörda hastigheter räcker det med lite rymdgrus för att solpaneler eller annan känslig utrustning ska slås sönder.

USA:s sonder samt den indiska MOM, även känd som Mangalyaan, rapporterade efteråt att allt gått bra. "Puh! Mitt livs upplevelse", twittrar indiska rymdforskare å MOM:s vägnar. "Såg Mars-kometen Siding Spring susa förbi planeten. Jag är kvar i omloppsbana, hel och ren".

Annons

Kometen var som närmast "bara" 14 000 mil från Mars yta, motsvarande mindre än halva distansen mellan jorden och månen. Det är mycket närmare än någon dylik himlakropp har passerat jorden under mänsklighetens historia, och första gången vi har så skarpa "ögon" vid planeten i fråga.

- Det som är speciellt är att det finns sonder på plats, både landare på ytan och kretsare (i omloppsbana), som kan observera när den här kometen svischar förbi närmast, så det är ju en unik händelse, säger Björn Davidsson, astrofysikforskare i Uppsala.

Det var Uppsala universitets forna "södra station", det på 50-talet svenskkonstruerade Siding Spring-observatoriet i Australien, som i början av 2013 upptäckte kometen och därför fick stå för dess namn.

Bilder och annat material från sonderna ska nu analyseras, för att se bland annat hur Mars atmosfär påverkas. Men nedladdningshastigheterna från Mars är låga, så bara att få hem all data kan ta flera dygn, meddelar USA:s rymdstyrelse Nasa.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons