Annons

Briohuset byggs inte om till kommunhus

OSBY Om- och tillbyggnad av nuvarande hus förordas.
Osby • Publicerad 22 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Under ett par år har det diskuterats var Osby kommun ska husera i framtiden. Alternativen har varit tre stycken:- i nuvarande hus efter en om- och tillbyggnad.- i Briohuset efter ombyggnad- i ett helt nybyggt hus. I samband med att kommunen köpte Briohuset 2012 var tankegångarna att man skulle flytta dit, men allt eftersom tiden gått så har det inte varit så givet. Och i samband med att kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) hade sammanträde i förra veckan så gjorde kommunen ett vägval.– Briohuset är inte aktuellt som kommunhus längre. Skulle vi flytta dit skulle det innebära stora kostnader, och kostnader som skulle kunna bli ännu större än vad vi vet nu. Det gjordes visserligen en konsultbedömning när kommunen köpte Briohuset, men sedan dess är det mycket som har ändrats och det är inte ett alternativ längre, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Pettersson (C).

Det förslag som ksau istället tog fram till kommunstyrelsen är att det ska tas fram ett förslag till lokaler till en sammanhållen förvaltning genom om- och tillbyggnad av nuvarande kommunhus.– När polishuset byggdes så byggdes det så att det ska gå att bygga på det. Vi vill ha all administrativ personal på ett och samma ställe, det fungerar bättre och effektivare då, säger Anders Pettersson som däremot inte kan säga exakt hur mycket yta som behövs.Förslaget som ska tas fram ska vara inom rimliga ekonomiska ramar annars är det möjligt att kommunen kan börja tänka i banorna att bygga nytt, men ett sådant beslut ligger långt borta.– Vi har inte avskrivit det helt, men som det är nu så är det nuvarande kommunhuset som gäller. Men det är klart att skulle det visa sig att det skulle väldigt dyrt är det klart att det kan bli aktuellt, men det är något vi får titta på då, säger Anders Pettersson som menar att de varit lyhörda för den diskussion som förts gällande kommunhuset. Även om det nu blir ett nytt kommunhus i Briohuset så kommer det inte att stå tomt, det finns nämligen en rad olika förslag för det och det har även ksau föreslagit kommunstyrelsen att ta beslut på.– Huset kan delas i två delar. Dels den större och nyare delen Kuben, och dels den äldre delen. Den äldre delen kan sen säljas externt eller till något av kommunens egna bolag, och i Kuben kan vi placera någon eller några av våra egna verksamheter, säger Anders Pettersson. Exempel på verksamheter som kan placeras i Briohuset är dels Ekbackeskolan som behöver mer utrymme, dels vård och omsorgs dagverksamhet.– Det finns inte några uttalade externa spekulanter på den äldre delen just nu, men det har funnits tidigare. Och med det läget som huset har så är det attraktivt, säger Anders Pettersson som känner sig nöjd med att man äntligen har tagit ett inriktningsbeslut gällande kommunhuset.

bild 1/2
Kommunhuset har funnits i cirka 40 år och det kommer vara hem för kommunen även fortsättningsvis.         Foto: Robert Rolf
Briohuset är avskrivet som ett framtida kommunhus med anledning av att det kan bli alldeles för kostsamt.
Kommunhuset har funnits i cirka 40 år och det kommer vara hem för kommunen även fortsättningsvis.         Foto: Robert Rolf
Briohuset är avskrivet som ett framtida kommunhus med anledning av att det kan bli alldeles för kostsamt.
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons