Annons

Fartkameror på gång

SKÅNE 38 nya fartkameror sätts nu upp i Skåne.
Publicerad 22 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
De kommande året kommer allt fler fartkameror på de skånska vägarna. Arkivbild
De kommande året kommer allt fler fartkameror på de skånska vägarna. Arkivbild

Redan i dag är det tätt mellan trafiksäkerhetskamerorna i Skåne. Anledningen är enkel – det finns många 80-90-vägar med mötande och tät trafik där kameraövervakningen spelar stor roll, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert Trafikverket region syd.– Enligt statistiken kör hälften av bilisterna för fort på de vägarna. Men på sträckor med fartkameror minskar de 50 procenten till 1-2 procent. På Trafikverket vet man hur bilisterna reagerar på vägar med övervakning. – De flesta kör under fartgränsen när de passerar en kamera. Sedan gasar de på lite grann. Men erfarenheten säger att man inte kör lika fort mellan kamerorna som man gjort om de inte funnits några alls. 38 nya fartkameror ska nu sättas upp i Skåne fram till årsskiftet.På vissa sträckor vill Trafikverket öka antalet kameror, på andra handlar det om ny övervakning.Och nytillskotten kommer att följas av fler. Enligt Lars Ekman ska ungefär lika många kameror som nu sättas upp varje år under en period. Han tror dock inte att kameratätheten gör att bilisterna slutar reagera. Statistiken avslöjar att finns det kameror sänks hastigheten.– Alla 80-90-vägar utan mitträcke och med mycket trafik borde ha kameror. De vägarna fungerar inte om man kör för fort. Då kan ett misstag leda till dödlig utgång, säger Lars Ekman.

Fakta:Trafiksäkerhetskameror

Här sätts kameror upp:

Väg 13 Sjöbo-Höör, fyra kameror.

Väg 117 Vankiva-Emmaljunga, sex kameror.

Väg 24 Finja-Örkelljunga, sex kameror.

Väg 24 Örkelljunga-Drakabygget, tre kameror.

Väg 100 Falsterbo-Höllviken, två kameror.

Väg 13 Ystad-Sjöbo, fem kameror.

Väg 108 Lackalänga-Kävlinge, två kameror.

Väg 17 Teckomatorp-Eslöv, fyra kameror.

Väg 9 Ystad-Nybrostrand, två kameror.

Väg 113 Eslöv-Stockamöllan, fyra kameror.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons