Annons

Lyckas Stoffe Nilsson på sjätte försöket?

Rally 2015 kommer HLMK-föraren till start med ny bil.
Sport • Publicerad 22 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Pokalfyllda väggar. Men det finns plats för en till – och den vill Stoffe Nilsson lägga beslag på i Vetlanda. Foto: Stefan Sandström
Pokalfyllda väggar. Men det finns plats för en till – och den vill Stoffe Nilsson lägga beslag på i Vetlanda. Foto: Stefan Sandström

Precis som i fjol har Stoffe Nilsson regerat på de sydsvenska rallyvägarna. Precis som i fjol har han vunnit Sydsvenska Rallycupen. Men en sak som inte ska bli precis som i fjol är resultatet i den avslutande finalen där förarna slåss om prestige och pengar.Trots Hässleholms MK-förarens dominans i SSRC så har han aldrig lyckats vinna finalen. Tre andraplatser och två tredjeplatser är Vinslövsbons facit. Närmast var Nilsson 2012 när han var sju tiondelar bakom Anders Jonasson i mål.– Jag har ett gäng andraplatser och 2013 blev det till och med en tredjeplats. Vi får försöka igen, säger Stoffe Nilsson som verkligen inte hade marginalerna med sig för ett år sedan. En avåkning och en påhälsning i en stenmur ledde till smygpunktering. Med nytt vänsterhjul attackerade Nilsson på nytt, fick ny punktering och åkte ner i ett dike – och slog loss hela hjulet.– Vi körde på tapparna sista hundra-tvåhundra meterna. Det var rätt så hård åkning där. Så mycket skador som vi fick i den tävlingen hade vi inte på hela året.Satsningen lär bli lika tuff på lördag.– Det är en vinna- eller försvinna-tävling. Det är sista tävlingen på säsongen och ettan, tvåan och trean i alla klasser får prispengar. Det är ett härligt upplägg på tävlingen, lite sprintstuk. Och folk kör som om det är sista gången. Efter två år i Hovmantorp flyttar SSRC-finalen till Vetlanda och delvis oprövad mark för Stoffe.– Den ena sträckan körde vi delvis i Rally Småland 2013. Jag vill ju helst att det ska bli så smalt, krokigt och krångligt som möjligt. Åker man med en motorsvag bil är det mer tekniken man är ute efter.Målsättningen är given.– Givetvis kör vi för seger. Åke Jacobsson blir det största hotet. Man vet aldrig riktigt var man har honom. Valet att köra SSRC-finalen var faktiskt inte lika givet. I år har Stoffe Nilsson utökat tävlingskalendern och hade kunnat köra hem totalsegern i Svenska Rallycupen men SSRC-finalen krockar med den avslutande deltävlingen Marknadsnatta i Skänninge. I den tabellen ligger HLMK-föraren totaltvåa efter Ljusdals Patrik Åkerman och hade behövt vinna sista deltävlingen och vara snabbast på sista sträckan för att garanterat ta hem titeln.– Jag kunde fortfarande vinna för egen maskin och för prestigens skull hade det kanske varit häftigare om jag dragit till Skänninge, säger Stoffe som slutligen gick på känsla när han fattade beslutet att välja Vetlanda. SSRC-finalen blir sista tävlingen han kör med sin nuvarande bil.– 2015 räknar jag med att vrida på startnyckeln i vårt Nationella specialprojekt. Byggnationen startade redan 2012 och i april ska vi stå på startlinjen.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons