Annons

Grönområden ska sättas under lupp

Osby Naturområden som finns innanför 40-skyltarna står inför en viktig inventering.
Osby • Publicerad 23 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

I mars i år blev Per-Gunnar Jonsson och flera av hans grannar, som bor vid Mossvägen- Skolgatan oroade, när stora skogsmaskiner körde in på skogsområdet som ligger mellan huset och Mossvägen.– Jag såg det av en ren slump och blev orolig för vad som var på gång. Tänk om vår skog hade förstörts! Där finns ett rikt djurliv och skogen skyddar mot både insyn och buller, säger Per-Gunnar som har ett förflutet som parkarbetare i kommunen.Kommunekolog Agne Andersson kontaktades och projektet slutade med att några träd som lutade betänkligt togs bort.

Någon mer avverkning blev det inte tal om. Nu är kommunen i färd med att överta marken och hyresgästerna känner på nytt oro inför vad som kan vara på gång.Men både kommunekologen och avgående kommunalrådet Anders Pettersson (C), kommer med lugnande beskedOmrådet, som är flitigt frekventerat både av fåglar och vilt, ska få vara ifred. Inte bara det.

Annons

Samtliga naturområden som som kommunen äger i tätorten ska kartläggas och ingå i den så kallade skogsbruksplanen för tätorter. Och i den planen ska det råda ordning och reda.– Vi, jag tillsammans med bland andra kommunens personal på parkavdelningen, måste komma överens om hur områdena ska skötas och utformas för att vara till bästa nytta, säger Agne Andersson.– Det är otroligt viktigt att det sköts på rätt sätt.Ett utmanande arbete som kräver resurser och kan ta sin tid, påpekar han.– Vi ska ta Naturbruksgymnasiets elever till hjälp och hoppas att inventeringen och planeringen kan vara gjord till nästa avverkningssäsong, säger Agne Andersson, men tillägger också att det kan ta längre tid än så.Det finns många områden i tätorten som behöver ses över.

Och Anders Pettersson förklarar att det inte är tal om att göra något drastiskt med det område som Per-Gunnar Jonsson oroar sig för, fastmer om förvaltning. Att bygga där är inte aktuellt. Så långt från samhällskärnan byggs det inte längre.

bild 1/2
före detta parkarbetare
Per-Gunnar Jonsson
före detta parkarbetare
Per-Gunnar Jonsson
bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons