Annons

Nostalgitripp med rock’n’roll i centrum

Nöje Musikteaterföreställningen ”När rocken kom till Sveg” hade turnépremiär i Vilhelmina den första februari i år.
Publicerad 23 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Rock’n’roll var tisdagskvällens tema på Borgen i Osby. Torgny ”Kingen” Karlsson
Rock’n’roll var tisdagskvällens tema på Borgen i Osby. Torgny ”Kingen” Karlsson

Sedan musikern Torgny Kingen Karlsson hade presenterat sin idé för Riksteatern, uppstod snart ett jättestort intresse hos teaterföreningar runt om i landet. Sammanlagt omfattar den pågående turnén hela 90 föreställningar. På tisdagskvällen var det Osby Teaterförening som på nästan fullsatta Borgen tog emot denna rockenrolliga nostalgishow. ”När rocken kom till Sveg” finns redan som film och bok. Som scenshow liknar det mest en konsert, med lite extra mellansnack. Inga sociokulturella djupdykningar, lite ytligt kanske, men berättaren och showens centralgestalt Torgny Kingen Karlsson förmedlade tidskänsla och atmosfär. Och för många i publiken en nostalgisk igenkänningsfaktor.

Det var 1956 i Sveg det började. En tolvårig grabb köpte en 78-varvsskiva (stenkaka) i Söderqvists bokhandel. Det råkade vara Elvis Presleys ”Heartbreak hotel”. Rocken hade kommit till Sveg i Härjedalen och dess verkan på ortens tonåringar blev explosivt omtumlande. Lokal rockhjälte och pionjär blev Roland Cedermark, som med sin ”logrock” gjorde succé när han lirade Elvislåtar på dragspel. Kingen var inte ens född på 1950-talet med väl förtrogen med tonårskulturens intåg på hemorten Sveg. Med rockmusiken, jukeboxar, brylkräm, Coca cola, stora amerikanska bilar och de dråpliga problemen med att ratta in den nya musiken på Radio Luxemburg. Hans egna erfarenheter bottnar snarare i 1970-talets ungdomsår. Dansbandskulturen ”med den ena värre kostymen än den andra” stod inte högt i kurs. En favorit är Rod Stewart och en annan Charlie Norman, som inspirerade Kingen att välja piano som instrument. Båda dessa hyllades när Kingen and the Uppercuts ösigt och kompetent fyllde föreställningen med klassisk rock och mer populärbetonad musik från framförallt 50-, 60- och 70-tal. Musiken dominerades av väl framförda covers. Det föll sig liksom naturligt. Som i ”Whole lotta shaking going on”, där Kingen gick loss i ett ekvilibristiskt utspel i bästa Jerry Lee Lewis-stil. Med nån slags megafon demonstrerade han hur Elvis ”Heartbreak hotel” kunde ha låtit från en risig gammal AGA-radio. 1960-talets intåg markerades av Sam Cooks ”Twisting the night”. Om Beatles och Stones inte ett ord och inte en ton.Kingen fick med några egna låtar, som ”Andra sidan stan”, som skrevs för The Boppers där han medverkade i flera år. Det blev överhuvudtaget en show där Kingen Karlsson stod i centrum. Men i Chuck Berrys ”Sweet little rock'n'roller” fick gitarristen Jonas Thornberg träda fram ur sin ganska tillbakadragna roll och riva av ett lite längre solo. I ”Chuckens” anda får man väl säga. Utmärkt ljud- och ljusteknik bidrog verkningsfullt till en lyckad kväll på Borgen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons