Pizzafusket minskar
Fusket har minskat drastiskt. Det visar miljökontorets uppföljande inspektion av 27 pizzerior i kommunen.Av de inspekterade 27 var 21 ställen helt utan anmärkning. Annat var det i våras. Då var det vanligare att kunderna blev lurade än att de faktiskt fick just fetaost och oxfilé när det stod på menyn. Vanligaste fusket var att fetaosten bytts ut mot annan (billigare) salladsost och att oxfilén skiftats mot annat (billigare) nötkött.
– Det här visar att det hjälper med tillsyn. Resultaten nu är mycket bättre än i våras, konstaterar Agne Nilsson (C) som är ordförande i miljönämnden.Miljöchefen Sven-Inge Svensson håller med.– Det är trist att man som konsument ska behöva misstänka att det inte finns redlighet och ärlighet i branschen, att man inte får det man betalar för, konstatera han.
Den uppföljande kontrollen visar på kraftiga förbättringar. Tre ställen har fortsatt att fuska med innehållet medan en fjärde pizzeria fick kritik för sin hantering av livsmedel när det gäller varmhållning och kyla.Miljöpolitikerna tycker det är glädjande att resultaten förbättrats. Men att det finns skäl att även i fortsättning kontrollera redligheten på pizzeriorna.
Redlighet betyder i det här sammanhanget att man inte får vilseleda konsumenterna, att det som står på menyn verkligen används som råvara och inget annat.