Annons

Pizzafusket minskar

HÄSSLEHOLM Pizzakunderna får numera oftast både fetaost och oxfile när det anges på pizzamenyn.
Hässleholm • Publicerad 23 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Fusket har minskat drastiskt. Det visar miljökontorets uppföljande inspektion av 27 pizzerior i kommunen.Av de inspekterade 27 var 21 ställen helt utan anmärkning. Annat var det i våras. Då var det vanligare att kunderna blev lurade än att de faktiskt fick just fetaost och oxfilé när det stod på menyn. Vanligaste fusket var att fetaosten bytts ut mot annan (billigare) salladsost och att oxfilén skiftats mot annat (billigare) nötkött.

– Det här visar att det hjälper med tillsyn. Resultaten nu är mycket bättre än i våras, konstaterar Agne Nilsson (C) som är ordförande i miljönämnden.Miljöchefen Sven-Inge Svensson håller med.– Det är trist att man som konsument ska behöva misstänka att det inte finns redlighet och ärlighet i branschen, att man inte får det man betalar för, konstatera han.

Annons

Den uppföljande kontrollen visar på kraftiga förbättringar. Tre ställen har fortsatt att fuska med innehållet medan en fjärde pizzeria fick kritik för sin hantering av livsmedel när det gäller varmhållning och kyla.Miljöpolitikerna tycker det är glädjande att resultaten förbättrats. Men att det finns skäl att även i fortsättning kontrollera redligheten på pizzeriorna.

Redlighet betyder i det här sammanhanget att man inte får vilseleda konsumenterna, att det som står på menyn verkligen används som råvara och inget annat.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons