Annons

Insatsen kostade runt 20 miljoner kronor

Direktrapport Försvaret har avslutat sökandet efter en eventuell ubåt i skärgården.
Publicerad 24 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Försvaret har avslutat sökandet efter en eventuell inkräktare i den svenska skärgården."Klockan åtta på fredagsmorgonen avslutades huvuddelen av den marina underrättelseoperation som genomförts i Stockholms skärgård sedan förra fredagen", meddelar Försvarsmakten i ett pressmeddelande. Merparten av fartygs- och amfibieförbanden har nu gått i hamn och "återtagit normal beredskap". I det aktuella området finns "mindre markenheter med specifika uppgifter" kvar.Klockan 10 i dag håller försvaret en pressträff. Försvaret vill inte kommentera varför de valt att avsluta huvuddelen av sin underrättelseoperation. Ej heller vad de mindre markenheter som ska finnas kvar i operationen letar efter.- Jag kan inte kommentera någonting. Ni får besked om ni kommer till pressträffen, säger Therese Fagerstedt, informatör vid FörsvarsmaktenI pressmeddelandet framgår att huvuddelen av fartygs- och amfibieförbanden gått i hamn och återtagit normal beredskap. Kvar i området finns mindre markenheter med specifika uppgifter. Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan "en sagesperson" lämnat mycket "trovärdiga uppgifter".I lördags utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet (SvD) att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården.I söndags släppte försvaret en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer fanns.I onsdags meddelade försvaret att operationen i Stockholms skärgård skulle gå in i en "ny fas". Operationen skulle lösas med de resurser som fanns tillgängliga. Rysslands försvarsdepartement kallar Sveriges underrättelseoperation för "grundlös", enligt Interfax. Och att Sverige tidigare valt att utöka sin sökning efter en eventuell undervattensfarkost anser de ökat spänningen i regionen.- Så helt grundlösa aktioner av det svenska försvaret, baserade på en retorik från andan av Kalla kriget, kommer bara leda till en ökad spänning i regionen i dag, säger generalmajor Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, till lokala reportrar.Och Konasjenkov bjöd på ett ironiskt tonfall:- Trots de svenska spekulationerna kring en rysk ubåt i Stockholms skärgård, ser vi nu fram emot kulmen av denna spännande operation, säger Konasjenkov. Han säger att Sverige arbetat efter Napoleons välkända princip som enligt honom lyder "först ger vi oss in i ett bråk och sen bestämmer vi oss för vad vi ska göra". Det skulle också vara anledningen till att Sverige "nu gör allt det kan för att dölja sitt fiasko", enligt Konasjenkov.Han kallar operationen för "en tragisk komedi" och anser att chansen att hitta ett ryskt spår är lika stor som när Fille och Rulle försökte fånga Karlsson på taket.    

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons