Annons

Trotjänare på Norra Skåne avliden

Dödsfall Leden av trotjänare på Norra Skåne glesnar.
Personligt • Publicerad 24 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021

Således har typografen Lennart ”Pelle” Richter avlidit 71 år gammal. Han var född i Hässleholm. Efter avslutad skolgång började han 1960 arbeta som bokbindare på Norra Skåne; ett företag som han skulle ägna nära 50 år av sitt yrkesliv med undantag för en sejour på Televerket. På civiltryckeriet, eller det som sedan blev Norra Skåne Offset, arbetade han på prepress-avdelningen med att montera filmer på ljusbord och göra plåtar till rotationspressen. Under vissa perioder tjänstgjorde han också som tryckare i rotationspressen både i tidningsproduktionen på nattetid och på dagtid åt civiltryckeriet. Han började sin långa bana på tidningen under den gamla teknikens villkor men steg för steg moderniserades produktionen och Lennart Richter blev delaktig av hela den genomgripande förändringsprocessen från högtrycksmetod till digital teknik. Tre röda trådar löpte genom hans liv. Den första var omtanken om familjen, den andra var arbetet och den tredje var idrotten. I sin ungdom spelade han fotboll och bordtennis i IFK Hässleholm. När bordtennissektionen bröt sig ut och bildade specialklubben BTK Sting tog bordtennisen överhanden. Tillsammans med bl.a Thure Larsson, Karl-Åke Olsson, Åke Lagerqvist och Thomas Rosenqvist ingick han i klubbens innersta cirkel. Han var både spelare och ledare samt i många år ordförande i klubben. Lennart och yrkeskollegan Åke Lagerqvist var ett samspelt team både i jobbet och i bordtennisen med ett svenskt grafiskt mästerskap som merit. Lennarts intresse för bollsporter vidmakthöll han under senare år som duktig och hängiven golfspelare på motionsnivå i Skyrups Golfklubb samt under en kort period i Araslövs Golfklubb. I 14 år deltog han i den Skånska rundturen i golf där han tävlade mot spelare från klubbar i Skåne och Blekinge. Lennart Richter lämnar efter sig minnet av en duktig och plikttrogen yrkesman med en humor som han ofta lyste upp vardagen med. Han sörjs närmast av makan Lena, även hon Norra Skåne-medarbetare i många år, barnen Annelie och Peter, barnbarn, barnbarnsbarn och syskon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons