Annons

Nya rutiner ska minska smittorisk

Ebola Hittills i år har ett 80-tal personer från eboladrabbade länder sökt asyl i Sverige.
Publicerad 25 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Än har det inte hänt. Men risken finns att någon som söker asyl i Sverige kan vara smittad av ebola. För att minska riskerna för smittspridning har Migrationsverket upprättat en handlingsplan för hur man ska hantera potentiella ebolapatienter.- Vi har skrivit riktlinjer där vi pekar på ett antal kännetecken, till exempel att en person har hög feber eller kräkningar. Och då ska man vara försiktig och kontakta sjukvården, säger Fernando Alvarez på Migrationsverkets arbetsgivarenhet.

I väntan på svar från smittskyddsläkare ska personen isoleras, och om nödvändigt hämtas av ambulans.- Vi har till exempel också föreslagit att man inte behöver gå igenom hela lokalen, utan att man kan ha utredningsrum närmare ingången.

Annons

Alvarez framhåller att personalen redan har goda rutiner var gäller resvägar och hälsotillstånd. Det är heller inte första gången liknande rutiner införs. Även under fågelinfluensaepidemin, och TBC-utbrott har det genomförts liknande åtgärder.

Fakta:Ebola

Källa: WHO (TT)

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons