Annons

Höstlovsvecka med flera kusliga inslag

Hässleholm Mycket att välja på för skollediga.
Hässleholm • Publicerad 26 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Höstlovet bjuder på lite av varje
Höstlovet bjuder på lite av varje

Det är mycket kul som händer på höstlovet i Hässleholm med omnejd. Det är bara att välja och vraka mellan de olika aktiviteterna, både utomhus och inomhus.Eller vad sägs om sägs om spännande gruvorientering tolv meter under jord, alpackatrekking eller mysigt pyssel inomhus. Med andra ord det finns något för alla.I Tykarpsgrottan finns det möjlighet att gå en guidad visning, testa gruv­orientering eller vara med på en temavisning. Kanske det till och med dyker det upp någon fladdermus i gångarna.Kommunens bibliotek anordnar olika aktiviteter under veckan. Bland annat går det att prova på serieteckning, akvarellmålning, découpage och annat pyssel.

Att göra animerad film med hjälp av lerfigurer är ett något udda inslag i utbudet. Detta sker i Hässleholms kulturhus på onsdag den 29 oktober. På plats finns då filmpedagogen Olof Marnung som visar hur man med lera och en webbkamrar kan göra film. Deltagarna får själva skriva manus, filma och lägga ljud på filmerna med Olof som handledare. Filmerna kan sparas med medtagna USB-minnen

Annons

Vill man inte pyssla går det att komma i halloweenstämningen genom att lyssna på spökhistorier med Sara Arambula, på torsdag i Hässleholms biblioteks sagorum.Bland levande ljus, vita lakan och spindelväv berättar Sara kusliga, spännande och kanske lite roliga historier. Saras läskiga berättelserna riktar sig till de som är 10-12 år. Är man mer sugen på utomhusaktiviteter finns det möjlighet att rida på islandshästar, pröva på körning med häst och vagn. Eller varför inte följa med på en vandring med alpackor.Kommunens olika sportanläggningar håller öppet så det är bara att snöra skridskorna eller plocka fram badkläderna. Hässleholms Museum håller öppet under höstlovet med olika aktiviteter. Det går att bygga brandbilar eller stridsvagnar. Eller varför inte titta tillbaka i tiden och se hur en brandman jobbade.Markan och Mötesplats Ljungdala anordnar även de extra aktiviteter under lovet. På Mötesplats Ljungdala blir det halloween tipsrunda och pyssel bland annat. Fredag kväll blir det konsert och livekväll. Markan drog redan i går igång sitt 100 års LAN som avslutas i morgon klockan 12.00. För övrigt blir det pingis, klättring, biljard och film. Lördag den 1 november arrangeras en tv-spelstävling.För mer information se kommunens hemsida eller arrangörernas egna.

Fakta:Höstlov

Höstlovet har sitt ursprung som ett skördelov eller potatislov som det mer allmänt kallades.

Under några höstveckor skulle skörden bärgas, t ex potatis. Då krävdes mycket arbetskraft och barnen fick då rycka in.

När skolreformen infördes 1842 infördes också skördelovet. Först var det lokalt reglerat. Statliga riktlinjer infördes 1939.

Längden på lovet har varierat under årens lopp, allt från fyra veckor till sex dagar. 1959 försvann det statligt reglerade skördelovet. Från 1970-talet återinfördes höstlovet, för att dela upp höstterminen. Sedan 1990-talets mitt har lov- och studiedagar förts samman till ett höstlov i månadsskiftet oktober-november.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons