Annons

Graffitiöga håller koll på kommunen

Hässleholm Konstverket på plats i stadsparken.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var konstnären Gunnel Götesdotter och konstföreningen Ars Divina i Bjärnum som tog initiativ till skapandet.Gunnel hade tidigare haft en graffitiutställning i sin ateljé och tyckte det var roligt att konstformen lockar så många ungdomar. När hon sedan funderade på vad som kunde göras i konstväg för att fira Hässleholms 100-årsjubileum kom hon på idén om ett graffitikonstverk.– Jag tycker graffiti är en härlig konstform, så jag kontaktade tre av konstnärerna som varit med på utställningen, berättar Gunnel.

Projektet beviljades 10 000 kronor för att göra ett evenemang.Konstnärerna höll till på ängen utanför Gunnel Götesdotters ateljé i Bjärnum.– De började vid nio-tiotiden på morgonen och höll på lika länge på kvällen. Det kom jättemycket folk för att titta på och bredvid det stora konstverket hade vi en mindre vägg där vem som helst fick prova på att måla.

Annons

Konstnärerna delade upp verket i tre delar, till vänster Jimmy Skize, mittendelen står Christian Palla för och det till höger har Tim Timmey skapat. Allt integrerat i ett stort konstverk.I mitten av målningen syns ett stort öga som just nu blickar ut över stadsparken och stadshuset.– Det kan behövas i dess tider, skojar kulturnämndens ordförande Margareth Segerstein, vid överlämningen av konstverket. – Det kommer att pryda parken under resten av jubileumsåret och jag tycker det är roligt att vi har ett bestående minne av firandet.

Från början var tanken att målningen sedan skulle flyttas till kulturhusets entré, men på grund av brandföreskrifter gick det inte att hänga den 12 gånger två meter stora tavlan där.– Bjärnums skola har kontaktat mig och bett om att få den till sin aula. De säger att de har en stor tom vägg där de behöver någon utsmyckning, säger Gunnel Götesdotter.Något beslut om permanent plats för jubileumsmålningen är inte taget ännu.

bild 1/4
konstnären Gunnel Götesdotter och Hässleholms kulturchef Anders Rosengren
Graffitikonstverk i Stadsparken. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Margreth Segerstein
ordförande i kulturnämnden
konstnären Gunnel Götesdotter och Hässleholms kulturchef Anders Rosengren
Graffitikonstverk i Stadsparken. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons