Annons

Inget ryskt nödsamtal bakom jakten

Sverige Det var inget nödsamtal som utlöste Försvarsmaktens nyligen avslutade operation i Stockholms skärgård. Det uppger Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) för Dagens Nyheter.
Publicerad 27 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var lördagen den 18 oktober som Svenska Dagbladet avslöjade att ett nödsamtal på ryska föregått larmet om undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Tidningen berättade också om krypterad radiotrafik mellan en sändare i skärgården och en sändare i ryska Kaliningrad.

DN begärde ut en kopia av ljudupptagningen. Dylika handlingar brukar dock hemligstämplas och när så sker lämnar myndigheten ut en så kallad besvärshänvisning. Men någon sådan handling har inte kunnat lämnas ut. Den existerar inte, enligt Must.

- Jag tyckte det var lika spännande att läsa om det ryska nödsamtalet som du. Men det finns inget sådant, uppgiften är felaktig, säger en högt uppsatt källa på Must till DN.Försvarsmaktens insatschef, Anders Grenstad, har tidigare sagt till TT att han inte känner till något nödsamtal.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons