Annons

Dags att tömma traditionsfylld pumpa

Höst Dags att tömma traditionsfylld pumpa.
Publicerad 28 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Malin Timan / TT
Foto: Malin Timan / TT

Traditionen med ljuslyktor går långt bak i tiden och kan spåras till det förkristna, keltiska nyårsfirandet Samhein.- Det var ett firande att skörden var över och att vintern började. Och en gränsöverskridande helg där de döda återvände till jorden och man lyste för att de skulle hitta hem, säger etnologen Lena Kättström Höök.Hon berättar också om att det finns en sägen om smeden Jack som varken fick komma in i himlen eller i helvetet och därför irrade runt med en betlampa fylld med glödande kol.

Traditionen emigrerade med irländarna till Amerika på 1840-talet och mötte pumporna.- Alla traditioner förändras ju hela tiden, säger Lena Kättström Höök.Och det är precis vad som hänt i Sverige. Här råder det närmast traditionsförrvirring när Halloween-företeelser blandas med den kristna. En pumpalykta på en gravplats är inte längre en ovanlig syn och floristen Sandra Axelsson på Blomsterlandet, där försäljningen pågår för fullt, kommer med några råd inför tillverkningen.- Ta en liten och kraftig kniv, rita först och töm pumpan ordentligt.

Fakta:Så gör du din pumpalykta

Källa: Vi i villa, trädgårdsväxter.se

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons