Annons

Vänta inte med värnplikten

Krönikor Inför valet var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tydlig med att han ville återinföra värnplikten.
Publicerad 28 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

På rikskonferensen Folk och Försvar, där Sveriges säkerhetspolitik varje år debatteras, använde han ett av sina favorituttryck och sade att värnplikten är ett bra sätt att hålla ihop Sverige. Och i en av tv:s debatter kritiserade han regeringen för att ha haft ett svagt underlag i riksdagen när man 2009 beslutade att avskaffa värnplikten i fredstid och ersätta den med en frivillig militär grundutbildning (omröstningen avgjordes med röstsiffrorna 153 mot 150).

Löfven sade då att ett första steg mot en återinförd allmän värnplikt skulle vara att återinföra allmän mönstring. Detta förslag står också tydligt angivet i Socialdemokraternas handlingsprogram, partiet vill ”införa obligatorisk mönstring för alla män och kvinnor vid 18 års ålder”.

Annons

Men i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som publicerades i fredags, finns frågan inte med. Det finns en allmänt hållen formulering om att ”personalförsörjningen till det militära försvaret och den svenska krisberedskapen ska tryggas”, men inte ett ord om vare sig värnplikt eller mönstring. Förhoppningsvis innebär det inte att frågan är bordlagd för hela mandatperioden, utan att man inte alls har diskuterat den, eller att man pratat om den och kommit fram till att Socialdemokraterna ska söka stöd för förslaget i en process som äger rum utanför de ramar som sätts av en rödgrön regeringsöverenskommelse.

Värnplikten handlar om oerhört mycket mer än försvarets personalförsörjning. Nyligen föreslog ett antal debattörer, med professorn i nationalekonomi Magnus Henreksson och den namnkunnige entreprenören och finansmannen Anders Wall i spetsen, på Svenska Dagbladets debattsida att värnplikten – med både militär och civila uppgifter – skulle återinföras.

De argumenterade övertygande för att den inte bara är en garant för samhällets försvarsförmåga, utan en ”enande institution” som för samman ungdomar med olika kulturell och social bakgrund, får alla att känna att de behövs, och därmed kan hålla samman samhället. Dessutom kan den förbereda ungdomarna för arbetsmarknadens krav och förväntningar, genom att lära ut ansvarstagande, stresstålighet och punktlighet, menade debattörerna.

Det är svårt att formulera saken bättre. Värnplikten är en skola i gemensamt ansvarstagande, som samtidigt lär individerna att sätta upp mål för sig själva – och arbeta hårt för att nå dem.

Sverige är i dag det enda landet i Norden som inte har någon värnplikt. Men det tycks finnas ett brett folkligt stöd för att återinföra den. I en undersökning av Novus Opinion i januari svarade 59 procent att det var en dålig idé att avskaffa värnplikten. En undersökning som Sveriges Television lät Sifo genomföra inför valet visade att 54 procent av de tillfrågade vill att Sverige ska återinföra allmän värnplikt.

Lägg därtill den spända situationen i vårt närområde där ett ryskt hot mot Baltikum snart kan vara en realitet. Löfven har inga skäl att vänta.

Julia Branting
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons