Annons

Göingeskolan nästa för Tjernobyllägret

BROBY Hyr lokaler av kommunen för 64 000 nästa sommar.
Publicerad 30 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Rolf Tillman
Rolf Tillman

I lördags berättade Norra Skåne att lägret stannar i Broby och vid onsdagens stormöte bestämdes det att kommunens erbjudande att hyra Göingeskolan ska accepteras.Hyreskostnaden för 28 dagar – inklusive värme, vatten och slutstädning – blir 63 750 kronor. – Det är ett rimligt pris. Vi är väldigt positiva till kommunens agerande, förhandlingarna har gått bra, säger Tjernobyllägrets grundare Rolf Tillman.På Brobysjukhuset, där lägret höll till i 20 år, betalade man ingen hyreskostnad. I fjol bjöd dessutom Stena Line på resekostnaden för lägerdeltagarna från Ukraina, eftersom det var 20-årsjubileum.Räknar man med både resekostnaden och hyreskostnaden för lokalerna blir lägret nästa år ungefär 100 000 kronor dyrare än årets läger.– Lägret kostade totalt knappt 300 000 i år, nästa år blir det knappt 400 000. Vi har ungefär 80 000 i kassan, så vi behöver få in drygt 300 000, säger Rolf Tillman.Arbetet med att samla ihop pengar är redan igång.– Vi räknar med att klara av att få in pengarna, annars hade vi ju inte kört vidare med det här. Men vi behöver hjälp, säger Tillman.Erbjudandet från kommunen innebär att lägret hyr in sig på Göingeskolan i 28 dagar. Men Tillman hoppas att det kan bli ytterligare några dagar.– Det blir ett för tajt schema annars. Vi har många konserter, senast hörde de av sig från Olofström och undrade om vi kunde komma dit. Och konserterna är en viktig inkomstkälla, men det måste ju finnas tid över till annat också.Att klämma in några bonusdagar i överenskommelsen bör inte vara några problem, enligt kommunchefen Jonas Rydberg.– Nej, jag tror inte att det ska vara några bekymmer, säger han.

Rydberg är positiv till att parterna har hittat en lösning som göra att lägret stannar i Broby.– Lägret har varit i Broby i 20 år och vi tycker det är en bra verksamhet som vi gärna vill ha kvar i kommunen. Tyvärr blev de utslängda från Brobysjukhuset. När de letade andra lokaler kom de fram till att Göingeskolan kunde passa bra och då vände de sig till oss. Vad de betalar för är extrakostnaderna som det innebär att lokalerna används på sommaren, säger Rydberg.Även Rolf Tillman är nöjd med lösningen:– Broby är hemma för lägret. Göingeskolan är en väldigt fin skola med lokaler som passar oss. Vi kommer att använda hemkunskapsköket för att laga maten och så finns blå hallen, där vi kan ha samlingar och sångövningar.Efter en tid fylld med frågetecken för Tjernobyllägret är det en optimistisk Rolf Tillman som ser framåt mot kommande läger.

Han lyfter fram två händelser som har ökat drivkraften hos de ansvariga för lägret:– Först var det dagen då vi lämnade Brobysjukhuset. Det kunde varit en sorgens dag, vi tvingades lämna efter 20 år och det borde känts bittert och sorgligt. Men det var så otroligt många som ställde upp och hjälpte till att flytta. I 30 graders värme struntade folk i att åka till stranden och jobbade istället med flytten så att svetten rann. Det engagemanget värmde.– Sen var det stormötet i onsdags, där det blev ett rungande ja när vi skulle besluta om vi skulle köra vidare. Vi har fått mycket stöd och många ryggdunkningar från folk som uppmuntrat oss att köra vidare och det är sådant som gör att man orkar, säger 69-årige Tillman.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons