Annons

Manga, dyk och skattjakt

Publicerad 30 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Digra höstlovsprogram signerade såväl kommunen som Wanås konst ger skollovslediga barn en rad möjligheter att sysselsätta sig under lovet. Sport, kultur eller friluftsliv – det är bara att välja.Norra Skåne gjorde nedslag i Knislinge, Broby och Glimåkra för att kika på vad barnen har för sig under höstlovet. På biblioteket i Knislinge visar Natalia Batista hur man skapar sin egen mangafigur. Barnen på förmiddagen är mellan 7 och 10 år och de följer Natalias instruktioner för att låta karaktärerna växa fram på pappret.– Man ska direkt se att det här är huvudkaraktären. Kanske har den ett speciellt smycke eller något annat som utmärker den. Hur gammal är karaktären? Vad jobbar den med? Vad heter den? Kan ni inte komma på något namn kan ni ju döpa den efter en kompis. Kompisarna brukar bli glada då.Natalia instruerar och barnen tecknar för fullt. Intresset verkar vara stort, båda grupperna (förmiddagens med yngre barn och eftermiddagens med lite äldre) är fullbokade.I simhallen i Broby har en grupp barn och ungdomar fått på sig snorkel, cyklop och simfötter. Prova på dykning med The Frogs står på programmet och Jim Cedenfärna är instruktör tillsammans med Charlotte Ovesson.– De är duktiga, det är roligt att se, säger Jim om sina adepter.Selma, Hampus, Måns, Assar, Isabelle, Moa och Marie ger sig ut i skogen vid Trollabadet. Det är skattjakt i Glimåkra med scouterna som arrangör. Gruppen med barn har fått sina instruktioner av Alma Karlsson från scouterna – hitta med hjälp av er GPS alla fem bokstäver som ligger gömda och sätt ihop dem till ett ord – och med ivriga steg tar de sikte på första bokstaven.Det handlar om så kallad geocaching och en av ledarna är Malin Fridolin Malm från scouterna i Glimåkra.– Den här banan har vi gjort själva. Den är beräknad till två timmar, men den tar nog inte riktigt så lång tid, säger hon.Malin berättar att den här typen av skattjakter brukar vara populära.– Det är ju härligt att vara ute i skogen. Det händer alltid något spännande, konstaterar hon – samtidigt som Måns, Assar och Hampus hittar den första bokstaven.I dag bjuds det nya möjligheter att testa något nytt för lovlediga barn. Varför inte skytte i Hjärås? Eller kampsport i Knislinge? Och aktiviteterna fortsätter hela helgen med bland annat spöklig tipsrunda i Broby.

bild 1/3
höstlov
Natalia Batista visar manga i Knislinge.
Dykning
höstlov
Natalia Batista visar manga i Knislinge.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons