Annons

Svenskglädje i Tyringes korskyrka

Hässleholm • Publicerad 30 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Det råder full aktivitet i möteslokalen under Tyringe Korskyrka. Barn, unga och vuxna dricker kaffe, pratar och umgås, men framförallt pluggar de svenska. – Innan uppehållstillstånden beslutas får de ingen hjälp från SFI (svensk för invandrare).– Eftersom en del får vänta i månader på ett besked, så hjälper vi till med svenskundervisningen, säger Ingvar Nordin, pastor i kyrkan. Wafaa Hatem kommer från Syrien med sin dotter, och har varit i Sverige i fyra månader. Hon är tacksam över kyrkans hjälp och berättar om sina drömmar. – Jag vill leva ett lugnt och fredligt liv i Sverige och vill att min dotter ska få fortsätta gå i skolan och utbilda sig. – Detta är ett jättebra sätt för oss att få kontakt med svenskar och lära oss språket, förklarar Wafaa.I ett annat rum sitter Musbah Assad, och blir undervisad av Per Åsman.Han är glad över att få chansen till svenskundervisning tidigare. – Jag är utbildad geografilärare från Syrien, och hoppas kunna lära mig språket snabbt för att kunna börjar prata med folk, och bli en del av samhället, säger Musbah. – Vi börjar med räkneord och hälsningsfraser. Det allra enklaste egentligen för att komma igång med språket, säger Ingvar Nordin, till Norra Skåne. Hans fru Ann-Christin Nordin är mycket glad över initiativet som kyrkan nu tar. – Vi har jättetrevligt här och alla pratar och hjälps åt. Både Ingvar och jag tycker det är jättekul att kunna hjälpa till.– Dessutom får vi träffa många härliga och fina människor, förklarar Ann-Christin. Antalet deltagare ligger stadigt runt 30-40 personer. Barnen springer runt och leker på golvet, under tiden deras mammor sitter försjunkna i svenkhäften. De flesta kommer från Syrien och Afghanistan, och väntar på besked om uppehållstillstånd. I Tyringes korskyrka förbereder de sig på en framtid i Sverige.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons