Annons

Utvalda får mer i lön

Skåne/Hässleholm Vårdförbundet ställer sig kritiska till det riktade lönetillägget för heltidsanställda från november.
Publicerad 30 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

– Detta är ett ensidigt arbetsgivareerbjudande. Hur förklarar man det för dem som inte får mer i lönekuvertet? undrar Monica Nilsson, sköterska på Hässleholms sjukhus och huvudskyddsombud inom divisionen för specialiserad närsjukvård på sjukhusen i Kristianstad, Hässleholm och Ystad – Kryh.

Vårdförbundet är kritiska till det riktade lönetillägget för heltidsanställda från november.– Vi är emot att regionen gynnar vissa med tillägg och det strider dessutom, mot vår policy att inte teckna tillfälliga kollektivavtal. Vi tycker det är bra att våra medlemmar får mer betalt, men inte på det här sättet. Vi vill ha en lönepolitik som innebär höjda grundlöner, bra arbetstider och höjd grundbemanning. Med tillfälliga lönetillägg löser man inte problemet med sjuksköterskebristen, kommenterar Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.

Annons

Monica Nilsson menar att sjuksköterskor och undersköterskor ska lönesättas efter kompetens och prestation. – Nu gör man det med ett tillägg utan att få en motivering och kriterier för urvalet, säger hon.Genom att ge vissa mer i lön slår regionen en kil i solidariteten mellan medlemmarna i Vårdförbundet, menar Vårdförbundet.

Orsaken till sköterskebristen anses vara lönedumpning under många år. Sjukhuset i Hässleholm har haft ganska stor omsättning på sköterskor. Vårdavdelningarna har drabbats hårdast. Tidigare i år sa åtta sjuksköterskor upp sig på kort tid och man fick dra ner på vårdplatser.Från 26 till 16 platser på en avdelning.

– Men vi har ända haft 22 till 26 platser öppna för att kunna ta emot patienterna. Vi har satt in vikarier för att klara situationen, säger Caroline Nilsson, verksamhetschef för närsjukvården och akuten.Sköterskorna på vårdavdelningarna i Hässleholm tillhör de enheter i Region Skåne som erbjuds lönetillägget på 1 500 kronor.– Vi gör att avslutningssamtal med alla som slutar. Helgjobb, nattjobb och tungt arbete är förklaringar som vi får, säger Caroline Nilsson.

Lönetillägget är en morot att rekrytera sköterskor och få fler att stanna kvar på sina jobb.– Vi rekryterar sköterskor och jag ser positivt på läget, fortsätter Caroline Nilsson. Vårdförbundet vill ha en lönerevision med tillägg på lönen. – Vad händer när regionen inte anser att tillägget behövs mer? undrar Mats Runsten

bild 1/2
1 500 kronor i månaden till vissa utvalda vårdenheter. Arkivbild
Vårdförbundet kräver bättre ingångslöner för sjuksköterskor. Inte riktade lönetillägg på
1 500 kronor i månaden till vissa utvalda vårdenheter. Arkivbild
Vårdförbundet kräver bättre ingångslöner för sjuksköterskor. Inte riktade lönetillägg på
bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons