Annons

Väktare anlitade för att stoppa tjuvfiske

HÄSSLEHOLM Hässleholms vatten har anlitat vaktbolag för att stoppa tjuvfisket i dammarna i Magle våtmark.
Hässleholm • Publicerad 30 oktober 2014 • Uppdaterad 30 november 2021

– Vi mäktade inte längre med att själva mota bort folk som fiskar, berättar vd Henrik Brink.Det råder fiskeförbud i våtmarken eftersom den fungerar som en avloppsreningsanläggning. Det innebär att det finns mer bakterier i dammvattnet än i vanligt sjövatten.– Vi kan inte vara säkra på att det år ofarligt att äta fisken. Agerar vi inte är det som ett tyst godkännande, konstaterar Henrik Brink.Väktarna anlitades enligt Henrik Brink för två månader sedan. Väktarna kör förbi våtmarken och tittar och kör ibland även en runda inne på området.Enligt rapporter till Henrik Brink har väktarna ingripit mot fiskare både den 18 oktober och den 28 oktober.– Vår personal har också flera gånger avhyst folk som tjuvfiskat. Det går alltid lugnt till, det är ingen som protesterat, förklarar Henrik Brink.Så vitt han vet är det fiskar av arten karp som lockar och förekomsten av tjuvfiskare går i vågor.Egentligen är det inte meningen att det alls ska finnas någon fisk i dammarna. Hässleholms vatten har aldrig planterat in någon.– Den kan ha kommit dit på naturlig väg, exempelvis genom att fåglar haft med sig fiskrom i fjäderdräkten.Om någon annan på privat initiativ planterat in fisk i dammarna är inget han känner till.– Vi vill egentligen inte ha fisk i dammarna, de stör reningen eftersom de är nere och rör om i bottensedimenten. Det bästa sättet att slippa tjuvfiskare är ju också att det inte finns någon fisk, förklarar han.Ett annat problem är att tjuvfiskarna skräpar ner i området. Hässleholms vatten har varit i kontakt med polisen angående fisket men aldrig polisanmält någon. Magle våtmark öppnades som rening för avloppsvatten 1995.

bild 1/4
tjuvfiske i dammarna är ett problem.
Under ytan döljer sig fisk som lockar. Nu används väktare för att mota bort tjuvfiskare. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Under ytan döljer sig fisk som lockar. Nu används väktare för att mota bort tjuvfiskare. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Förbjudet att fiska. Men skyltarna hjälper inte
tjuvfiske i dammarna är ett problem.
Under ytan döljer sig fisk som lockar. Nu används väktare för att mota bort tjuvfiskare. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons