Annons

Pannrummet och naturen inspirerar

Bjärnum När Rob Perssons öronlösa ansikten möter betraktaren väcks känslor och tankar
Hässleholm • Publicerad 31 oktober 2014 • Uppdaterad 30 november 2021

På onsdag i nästa vecka är det vernissage för de här två utställningar på Ateljé Götesdotter i Bjärnum.Rob Persson har ställt ut tidigare i Bjärnum, men då tillsammans med andra konstnärer.Nu har han jobbat fram nytt material till en egen utställning, som bär namnet ”Innanför skjortan bankar hjärtat”.Han jobbar i akryl och många av hans tavlor är i det mindre formatet.Det är avskalat och mycket är bortvalt i bilderna, inte bara öronen. Varje bild har en berättelse, Robs tankar när han målat.

– Tankar från pannrummet, det är där jag målar, säger Rob Persson. Det finns inga förebilder i verkliga livet utan det är mina tankar som hamnar på duken.Uttrycket i bilden är ofta koncentrerat till ögonen, som talar till betraktaren. När han målar är det ofta en snabb process och sinnesstämningen just då får fäste i duken.

Annons

Färgskalan i olika svarta och gråa valörer tilltalar Rob och det är bara undantagsvis det finns någon mer färg i bildernaHan har målat sedan 70-talet och deltagit i några jurybedömda utställningar bland annat på Krapperup.Rob Persson är boende i Bjärnum, så det är två lokala konstnärer som ställer ut under november.Gunnel Götesdotter ställer sällan själv ut i sin egen ateljé. Men nu blev det tillfälle eftersom den tilltänkta konstnären fick förhinder.

Gunnels tavlor är en stor kontrast till Rob Perssons. Både vad det gäller färg och format. Här flödar färgerna i de oftast abstrakta tavlorna och i ett större format.– Jag vistas mycket ute i naturen och det är de tankar som väcks när jag går där, som jag sedan förmedlar genom mina tavlor, berättar hon medan hon hänger upp de sista tavlorna.– Färg är min passion och jag återspeglar naturen på mitt vis, säger hon. Något som jag ofta målar är träd.– Jag har kommit på att trädet har följt mig i mina bilder genom hela livet.

Gunnel Götesdotter har valt att kalla sin utställning ”Jorden är min himmel”.– Jag vill förmedla budskapet att vi ska njuta när vi är här, säger hon.

Vernissage är det onsdag den 5 november klockan 17 till 20. Tavlorna hänger sedan kvar i utställningshallarna till och med den 30 november.

bild 1/3
delar med sig av sina tankar från pannrummet i sina tavlor. Hans porträtt är alla en liten berättelse om väntan
Rob Persson
Bjärnum
delar med sig av sina tankar från pannrummet i sina tavlor. Hans porträtt är alla en liten berättelse om väntan
Rob Persson
Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons