GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öppnade hemmet för fattiga rumäner

Malmö Privatpersoner stöttar EU-migranter som tigger på gatorna när kommuner tvekar.
Publicerad 5 november 2014 • Uppdaterad 25 november 2021
pasta och vegetarisk korv till sina inneboende. Ibland lagar de mat tillsammans
pasta och vegetarisk korv till sina inneboende. Ibland lagar de mat tillsammans

- Det som Karin gör är riktig människokärlek, jag trodde faktiskt inte att det fanns, säger Lamoîia från Rumänien.

Hittills i år har runt 1 500 personer vräkts från tältläger runtom i Sverige. Men här, i en fyrarummare bor Karin och hennes sambo, deras två barn fem och två år gamla, en inneboende och så sex personer från Rumänien: Lamoîia, 50 år, Mircia, 55 år, Doina, 49 år, Florica, 62 år, Aurora, 48 år och Eliza, 21 år. De delar på ett rum, och alla bidrar med pengar till hushållet. Karin berättar med ett snett leende att hon erbjudit dem vardagsrummet också, men att de är rädda för att vara i vägen.

Skäms för att tigga

I rummet ligger sängkläderna hopvikta i travar på madrasserna och på en hylla står deodorant, mediciner och hudkrämer. Det är ont om plats för personliga saker, förklarar Aurora, och slår lite ursäktande ut med armarna. Hon är svettig i pannan — hon har städat frenetiskt inför kvällens journalistbesök.

Aurora och de andra tigger om dagarna, och tycker illa om det. Hoppet är att få jobb. Aurora visar en lapp som hon fått hjälp att skriva på engelska och svenska, där det står att hon söker arbete som städerska, och hennes telefonnummer. Ingen av dem vill synas på bild, flera är rädda för arga människor på stan och för att andra som tigger ska känna igen dem och bli arga. Och så är det skammen.

- Jag skäms om mitt barn hemma i Rumänien skulle få veta att jag tigger, säger en av kvinnorna tyst.

Ingen samordning

Innan bodde de i tält. Malmö stad har hittills inte velat bidra med extra härbärgesplatser till EU-migranter. Frågan bollas till Stadsmissionen, som redan upplever sig vara överlastade och dit många EU-migranter inte vågar gå då de känner sig ovälkomna. Landets kommuner hanterar i dag saken olika, många kommuner vet inte hur de ska hantera situationen. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill se samordnade insatser på nationell nivå. Ansvarig minister Åsa Regnér (S) bollar bestämt tillbaka ansvaret till kommunerna, men sträcker sig till att ändå lyssna:

- Jag träffar gärna SKL och kommuner och landsting pratar om det här, och har de förslag så lyssnar jag, säger hon.

Förre integrationsminister Erik Ullenhag, FP, är inte främmande för tanken på en nationell samordnare. Samtidigt understryker han att frågan måste lösas på EU-nivå.

- Men en nationell samordnare skulle kunna vara en tanke värd att pröva, säger han.

Men än så länge finns ingen samordning och runtom i landet bor människor i tält och skjul. Karin i Malmö suckar över att det hon gör uppfattas som en hjälteinsats.

- Jag tycker att det borde vara självklart att göra såhär, säger hon.

Not: Karin heter egentligen något annat, på grund av rädsla för att bli vräkt vill hon inte figurera med sitt riktiga namn.

Ola Selby
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.