Malmökoden – instruktionsbok till parallellsamhället har premiär på Bastionen i Malmö på fredag. Foto: Caroline Stenbäck
Fotograf: Amelie Herbertsson
Fotograf: Amelie Herbertsson
I föreställningen medverkar både professionella skådespelare och personer med erfarenhet av papperslöshet.

Papperslösa möter tjänstemän på scen

Nöje Hur är de papperslösas situation i Malmö? Och vilka dilemman kan skapas för de tjänstemän på myndigheter som möter personerna som lever utan tillstånd i Sverige.
I dokumentärteatern Malmökoden – instruktionsbok till parallellsamhället – skapar Teater InterAkt möten som ska ge en bild av verkligheten som vi sällan får ta del av.
Premiär är det på teaterhuset Bastionen i Malmö nu på fredag.

– Det handlar om möten med papperslösa och tjänstemän. Hur ser vi med papper på personer som saknar tillstånd att leva här, men som ändå gör det? berättar Sara Larsdotter Hallquist, regissör och en av Teater InterAkts två konstnärliga ledare.

Föreställningen bygger på 37 intervjuer och enkäter med socialsekreterare, poliser och personer som har erfarenhet av att leva utan papper. Intervjuerna har sammanställts till en dramatisk text. Inget har omarbetats, det som återberättas på scen ska upplevas som äkta vittnesmål. De flesta texter berättas på svenska, men några på persiska, franska och engelska.
– Många papperslösa förstår inte svenska, kan inte kommunicera eller förmedla det som de vill och det vill vi spegla från scenen. Kanske kan vi förstå hur det är, säger Sara Larsdotter Hallquist.

Nina Norén, teaterns andra konstnärliga ledaren, tillägger:
– Föreställningen bygger även på existentiella frågor, människors lika värde och empati. Vi som har papper har ett ansvar att protestera och agera.

I föreställningen medverkar fem professionella skådespelare och nio personer som har erfarenhet av att vara papperslösa. En av dem är José Peerelanga som både agerar och framför nykomponerad musik under föreställningen.
– Med musiken berättar jag vad jag ser. Det är sorg, hopplöshet men också glädje.
Nu har han fått uppehållstillstånd och han hoppas kunna ge hopp till de som är papperslösa och lever gömda.
– Jag bor i Malmö och arbetar som musiker med barn, håller i workshops och har olika band.
Om föreställningens budskap säger regiassistenten Jesper Miikman:
– Det är viktigt att det inte blir en polarisering, att man väljer sida där någon är ond eller god. Men kanske kan föreställningen ge en idé att tänka till med hjärtat. Papperslösa har samma rättigheter, lika värde och ska bli bemötta med samma respekt som alla andra människor.
Vilken är er målgrupp?
– Tjänstemännen, socialarbetare, polis, läkare, skola – ja alla som kommer i kontakt med papperslösa är en viktig målgrupp som vi vill nå ut till. Det är inte lätt men vi hade provföreställningar för socialtjänstemän i förra veckan och försöker sprida information om föreställningen.

Teatern vill även nå de personer som lever utan papper eller befinner sig i asylprocess och de får därför se föreställningen gratis.
Malmökoden – instruktionsbok till parallellsamhället har urpremiär den 21 november på Teaterhuset Bastionen. Därefter spelas den 22, 23, 26, 27, 28, 29 och 30 november.
Fakta
De medverkar i föreställningen
I Malmökoden – instruktionsbok till parallellsamhället medverkar: Atoosa Farahmand, Choupa Nkolina Lofete, José Peerelanga, Nina Norén, Jesper Miikman, Fahrad, Faysal, John, Joseph, Maleka, Mostafa, Najiba, Samir och Veran.
Regi: Sara Larsdotter Hallqvist.
Teater InterAkt är en fri teatergrupp med bas i Malmö som sedan starten 2005 skapar föreställningar med fokus på rättvisa, jämställdhet och människors lika värde. Under tre år har teatergruppen arbetat tillsammans med personer med erfarenhet av papperslöshet i Malmö.