Annons

Lursjöleden är redo att ta emot vandrare

Hästveda – Det är 100 000 som besöker Lursjön varje år och vi tänkte, varför inte göra något mer, säger Alf Månsson i Hästveda Intresseförening.
Hässleholm • Publicerad 29 november 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett stort antal människor samlades i Piparp vid Hästveda-Farstorp på fredagseftermiddagen för att gå en liten bit på den nya Lursjöleden. Målet var ett nybyggt vindskydd, där den officiella invigningen skulle ske följd av korvätning och mingel.

– Det är 100 000 som besöker Lursjön varje år och vi tänkte, varför inte göra något mer, berättar Alf Månsson, ordförande i Hästveda Intresseförening. Så föddes idén till en vandringsled och själva arbetet att anlägga den har skett genom ett samarbete mellan Intresseföreningen och Farstorps Byalag.– Projektet har kunnat genomföras tack vare Leaderpengar, ideellt arbete och inte minst markägarnas välvillighet.

Annons

– Vi är stolta över att få visa leden, den betyder oerhört mycket för oss och det är ett sätt för andra att upptäcka området. Lursjöleden innehåller vandringar med olika längd och svårighetsgrad. Hela leden är 13 kilometer och angöringsplatserna är vid Lursjöbadet och i Piparp. På båda ställena finns parkering och informationstavlor. Landshövding Margareta Pålsson är mycket positiv till leden och tacksam för det arbete som frivilliga har bidragit med.

– När initiativ kommer nedifrån har det större chans att lyckas. Jag hoppas att ni har fått ett bra stöd från politiker, säger hon när hon står i begrepp att klippa bandet. – Leader är en metod för lokal utveckling och bygger på ett gränsöverskridande samarbete samt ett ideellt och lokalt engagemang. – Jag är övertygad om att Lursjöleden blir ett populärt besöksmål, inte bara på sommaren utan också som nu på hösten.

Margareta Pålsson tycker själv om att vandra och tar tillfället i akt varhelst hon är. Fem dagar i veckan bor hon i Malmö och då blir det stads- och parkvandringar, när hon kommer hem till Kvidinge är Söderåsen ett populärt utflyktsmål. Hon upptäckte den välgörande naturen redan som åttaårig scout, men säger att i dag vet hon att vi behöver vistas i naturen för både vårt fysiska och psykiska välmående. Utmaningen är att få ut både vuxna och barn, för de senare har skolan ett stort ansvar, menar hon. Med på invigningen var förutom arrangörerna och allmänheten också bland andra Robin Gustavsson, (KD), Lars Johnsson (M), och Lena Svensson (C). Det är kommunen som ska stå för driften och marknadsföringen, därför passade Alf Månsson på att överlämna en stafettpinne till Lars Johnsson och Lena Svensson i syfte att offentligt lämna över ansvaret.

Han tackade också markägare samt alla som jobbat ideellt, två av dem är Ronny Björklund och Mats Gustavsson som byggt vindskyddet.

Anläggandet av Lursjöleden har som sagt varit möjligt genom ett Leaderprojekt, finansierat med EU-bidrag från Leader Lag PH, Perstorps och Hässleholms kommuner.

bild 1/2
Foto: Stefan Sandström
Margareta Pålsson hade fått äran att klippa  bandet och var mycket positiv till den nya leder. Foto: Stefan Sandström
Foto: Stefan Sandström
Margareta Pålsson hade fått äran att klippa  bandet och var mycket positiv till den nya leder. Foto: Stefan Sandström
Eva Frid
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons