”Många inom rättsväsendet exponerade”

Malmö Justitieministern utesluter inte att se över straffsatserna för brott kopplade till organiserad kriminalitet.
Malmö • Publicerad 1 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

- I dag utesluter jag ingenting. Men jag brukar visserligen säga att det spelar ingen roll hur höga straff du har om du inte fångar några bovar. Det är uppklarningsandelen som är den viktiga, säger Morgan Johansson (S).

Polis och åklagare måste ha nödvändiga resurser och befogenheter för att effektivt klara upp fler brott kopplade till organiserad brottslighet, lyfter Johansson fram.- Där är jag beredd att överväga nya insatser som vi skulle kunna behöva göra.

Under besöket på Rättscentrum pratade Johansson med polis, åklagare och domare för att få uppslag kring hur statsmakten skulle kunna gå vidare för att öka säkerheten inom rättsväsendet. Dels handlar det om fysiska skydd för domstolar och polishus, men även personliga skydd för att människor som jobbar inom rättsväsendet ska känna sig trygga.

- Många som jobbar inom rättsväsendet är exponerade på olika sätt. Det kan vara på nätet och de är utsatta för hot på olika sätt. Kan vi hitta ett sätt att helt enkelt öka deras skydd så vill jag gärna göra det, säger Morgan Johansson.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.