25 mil ridleder klara

Hässleholm Ridleder kan öka turismen. Bengt Anderssons idé om en hästkommun delvis uppfylld
Hässleholm • Publicerad 2 december 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Bengt Andersson
Bengt Andersson

Bengt Andersson fick idén om att skapa en hästkommun från Tingsryd någon gång i början av 2000-talet.Ungefär samtidigt köpte kommunen P2-området och plötsligt fanns det plats för framtida hästgårdar, tänkte kommunledningen.Men försäljningen av mark gick inte enligt planerna.Hästhopparen Jan Brink var också involverad. Han hade kontakter med Kyra Kyrklund som sökte mark i Sverige för sin hästanläggning.Planerna var så långt gånga att ett pressmeddelande var skrivet och undertecknat.Men då stoppades det på grund av delade meningar inom politiken.Men i hästsatsningen låg också att göra Hässleholms kommun tillgänglig för hästturism.I ett Leaderprojekt skapades pengar för arbetet som nu resulterat i att 25 mil ridleder korsar kommunen från Norreskog i norr, Bosarp i söder, Boarp i öster och Hallen i väster.

– Vi har gjort en inventering som avslutades i oktober, så det är verkligen färskt, säger Ritva Nilsson, landsbygdsutvecklare på kommunen.

Under gårdagen hölls en konferens med rubriken ”Hästen som möjlighet ...” där bland andra LRF, näringsidkare och föreningslivet deltog.I arbete med ridlederna har dessa grupper varit med och det är meningen att de ska också ska ha ett ord med när planerna fortsätter.

– Nu ska vi tala om att detta finns. Det är fullt möjligt att få hästägare från Danmark och Tyskland att komma hit för att rida på lederna, säger Riva Nilsson.Lederna går över kommungränserna, bland annat till Perstorp där det finns ytterligare 45 kilometer ridled. – Ridlederna är grusvägar. Och det är inte alls nödvändigt att rida där. Man kan cykla, gå eller till och med köra bil.Leader har varit en betydelsefull bedragare till att kartläggningen av ridlederna kommit till stånd.Nu är de externa pengarna slut och kommunen får själv bekosta ytterligare arbete för att göra ridlederna kända.

Anders Thall
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.