Sverige satsar halv miljard på raket

Rymden Sverige satsar halv miljard på raket.
Publicerad 2 december 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
sköts upp16 oktober i år från franska Guyana. Det var en av 62 lyckade uppskjutningar
sköts upp16 oktober i år från franska Guyana. Det var en av 62 lyckade uppskjutningar

- Det gick över förväntan på slutet och vi är nöjda, sade Olle Norberg, generaldirektör för svenska Rymdstyrelsen, till TT efter de tuffa slutförhandlingarna i Luxemburg som gick i mål på tisdagen.Ministrarna i de länder som ingår i den europeiska rymdorganisationen ESA kom överens om att utvecklingsprogrammet ska pågå i åtta år och att en första uppskjutning med den nya Ariane 6-raketen sker 2020.

Tyskland hade förespråkat en vidareutveckling av Ariane 5, en framgångsrik arbetshäst för kommersiella satelliter och annan teknik, medan Frankrike drev på för att bygga en ny raket. Ariane 6 blir mer flexibel med möjlighet att välja mellan två eller fyra startraketer. Förutom Ariane 5 ska den kunna ersätta den ryska Sojuzraketen.- Konkurrensen är stenhård, inte minst av SpaceX i USA med Falconraketerna, säger Olle Norberg.

Ariane 6 kommer att utvecklas av europeiska företag. GKN Aerospace Sweden i Trollhättan ska tillverka raketmotorns munstycken och turbiner, medan Ruag Space i Göteborg och Linköping gör nyttolastadaptrar. Eventuellt får även omborddatorer svensk leverantör.

Fakta:Fakta: Ariane 6

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.