En glad och galen virvelvind

Grattis Med sitt vänliga och okonstlade sätt och charmiga glugg mellan framtänderna har hon snabbt blivit pressens favorit. Den kungliga fästmön Sofia Hellqvist fyller 30 år lördag 6 december.
Personligt • Publicerad 5 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Svensk Damtidning har kallat henne ”en glad och galen virvelvind” och hennes liv beskrivs som en modern askungesaga.- Jag ser mitt namn och jag ser min bild på löpsedlarna, men jag kan inte riktigt identifiera mig med den personen, säger Sofia Hellqvist i dokumentären som handlar om hennes hjärteprojekt, Project Playground, som visades i tv tidigare i år.Redan som tolvåring hemma i Älvdalen, där hon växte upp med mamma, pappa och systrarna Lina och Sara, visste Sofia Hellqvist att hon ville att hennes liv skulle göra skillnad. Drömmen var att arbeta med utsatta barn och som 16-åring blev hon både djurrättskämpe och vegetarian. Efter estetisk utbildning på gymnasiet i Vansbro, där hon för övrigt hade MVG och VG i alla ämnen utom matte, packade hon ryggsäcken och drog till Afrika för första gången.

Sedan dess har det blivit åtskilliga resor till framför allt Sydafrika där hon tillsammans med väninnan Frida Vesterberg startat ett slags aktivitetscenter för barn och ungdomar i en nedsliten förort till Kapstaden. Genom lek, sport och kreativa aktiviteter är ambitionen att stärka barnens självkänsla och ge dem hopp om en ljusare framtid.Projektet, som Sofia och Frida drog igång med sina egna besparingar på knappt 20 000 kronor, bedömdes som både omöjligt och livsfarligt. Våld, missbruk och kriminalitet är en del av vardagen i kåkstaden. I dag, fyra år senare, är 300 barn inskrivna på centret och Project Playground har en budget på 3,5 miljoner kronor. Pengar som det i huvudsak är Sofia Hellqvists uppgift att samla in.SkandalsåpaEn framgångssaga kan tyckas, som framför allt borde imponera på blivande svärmor drottning Silvia som själv är djupt engagerad i barns rättigheter. Vägen in i kungafamiljen har dock inte varit spikrak. 2004 blev Sofia Hellqvist, som då var 20 år gammal, framröstad som Sveriges sexigaste kvinna av tidningen Slitz läsare och hon värvades till skandalsåpan ”Paradise Hotel”.Sofia har beskrivits som den sämsta dokusåpadeltagaren genom tiderna eftersom hon alltid var öppen, ärlig och snäll och lyckades hålla sig undan alla intriger.- Jag skulle inte ha gjort de valen i dag, det är en sak som är säker, men jag har svårt att säga att jag ångrar någonting i mitt liv. Jag trodde ju inte att jag skulle sitta här i slutändan och behöva försvara mina val, säger hon i dokumentären där hon intervjuas av Renée Nyberg.

Sommaren 2009 befann sig Sofia Hellqvist tillsammans med vänner i partystaden Båstad och så gjorde även vår prins. Blyga ögonkast under en lunch följdes av ett race på gokartbanan och resten är historia.- Sofia är ödmjuk, har fötterna på jorden och hon är klok, intelligent och driven. Finast på jorden i mina ögon. Hon är en fantastisk kvinna, så jag är lyckligast i hela världen, förklarade prinsen nyligen när han var gäst i ”Hellenius hörna”, och passade samtidigt på att avslöja några detaljer om hur frieriet gått till.- Det var ungefär som det brukar vara. Hemlighetsfullt. Vi var ute på vårt lantställe (gården Ökenäs utanför Trosa, reds. anm.) som vi båda håller väldigt kärt, berättade han.

Fakta:

Namn: Sofia Kristina Hellqvist

Ålder: Fyller 30 år 6 december 2014.

Bor: Lägenhet i villa på Djurgården i Stockholm. Kommer efter bröllopet att flytta in i Villa Solbacken som prins Bertil testamenterade till prins Carl Philip.

Familj: Mamma Marie, pappa Erik, storasyster Lina och lillasyster Sara. Är sedan juni förlovad med prins Carl Philip, 35.

Yrke: Utbildad yogalärare, driver hjälporganisationen Project Playground i Sydafrika.

Aktuell: Gör i dagarna debut på Nobelfesten och den 13 juni 2015 blir hon officiellt prinsessa av Sverige när hon gifter sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.