Från Osby Ishall till Fife i Skottland

Ishockey Jack Åstedt fick chansen i den brittiska ligan.
Sport • Publicerad 5 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Numera går det både långsamt och snabbt i hockeyvärlden och det är 24-åringen ett bra bevis för. Åstedt, som lämnade Osby för Rögles juniorverksamhet redan 2007, hade tillbringat fyra säsonger i amerikansk collegehockey och siktade 2013 på ett femte.– Men det strulade och jag flyttade hem till Båstad och spelade bara en match – den för Osby, berättar Jack Åstedt som kallades in i ett läge när division 2-laget hade samtliga sina tre A-lagsmålvakter sjuka.Åstedt kom hem och såg till att laget vann mot Lund vilket gör att han förmodligen är den enda Osbymålvakt i A-lagssammanhang som har 100 procent i vinstmatcher. Sedan tillbaka i stand bye-läge även om det var mycket på gång inför den här säsongen.– Hade en del kontakter med division I-klubbar men de var för ”fega” för att signa mig eftersom jag var dåligt scoutad här i Sverige efter min långa tid i USA, berättar Jack Åstedt som också pratade med Tyringe.– De var väl närmast och gav mig till och med ett kontraktsförslag – men ärligt talat hade det varit konstigt att spela i en klubb som mötte Osby. Detta eftersom jag har Osby IK att tacka för så otroligt mycket.

Därför satt Åstedt kvar i Båstad utan klubb till för ett par veckor sedan.– Såg att Fife Flyers i brittiska förstaligan EIHL hade målvaktskris och jag kastade iväg ett mejl, berättar Åstedt som efter scouting från skottarnas sida och ett telefonsamtal med Fife Flyers tränare satt med kontrakt och flygbiljett i handen.

Debuten skedde i nordirländska Belfast förra lördagen och man förlorade visserligen efter förlängning, 2-3, i brittiska cupen men Åstedt fick bra kritik.– Var väl halvnöjd med tanke på att jag inte spelat sedan i Osbymatchen förra hösten.Fife Flyers är Storbritanniens äldsta hockeyklubb och hade sin storhetstid på 1930-, 40- och 50-talen när också ligan var Europas bästa.Beläget vid skotska östkusten och inte långt från Edinburgh kunde man tro att fotbollsintresset dominerar totalt i denna kommun.

– Hockeyintresset är stort, mycket större än jag kunde trott och skottarna är härliga människor som samtliga välkomnat mig med öppna armar, berättar Åstedt och förklarar att hemmasnittet ligger runt fina 3 000.Hur bra är klubben och laget?– Allt sköts väldigt proffsigt och många spelare har funnits i collegeklubbar i USA – så där har vi en del gemensamt – medan andra spelat i Sverige eller Finland, förklarar Åstedt.Och hur bra är ligan?– Svårt för mig att jämföra men ligan är bra och varje klubb får ha 12 utländska spelare och där fyller man på med killar från NHL, AHL, ECHL eller europeiska ligor.Och närmast?– Vi möter Breadhead Clan från Glasgow på lördag och då har man också ”Teddy toss Night” när publiken har med teddybjörnar som kastas in på isen när hemmalaget gör första målet – det skall bli en rolig upplevelse.Och hur länge stannar du i Skottland?– Har ett tillsvidarekontrakt med Fife som kan sägas upp ömsesidigt när som helst så vi får se, säger Åstedt.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.