GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny S-taktik mot SD riskerar bakslag

Stockholm Ny S-taktik mot SD riskerar bakslag.
Publicerad 6 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021
Foto: Per Groth / TT
Foto: Per Groth / TT

Omsvängningen har flera politiska syften — men riskerar att slå tillbaka, enligt bedömare.En dag efter att finansminister Magdalena Andersson (S) kallat SD ett nyfascistiskt parti upprepar statsminister Stefan Löfven (S) uttrycket i en debattartikel i Dagens Nyheter. SD respekterar inte människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner, skriver Löfven — som vill ha mer samarbete mellan "alla anständiga partier". Andrej Kokkonen, doktor i statsvetenskap, säger att partier som uppfattas som icke demokratiskt trovärdiga brukar ha svårt att få väljarstöd att tala om.Men han tvivlar på S-taktiken:- Nu är det så att Sverigedemokraterna har 13 procent och uppfattas, av sina egna väljare i alla fall, som ett demokratiskt trovärdigt parti. Jag tror, givet det — att i det här läget komma dragande med nyfascist-kortet, det tvivlar jag på kommer att ha några större konsekvenser. Det är ändå ett så pass etablerat parti som har lyckats tvätta bilden av sig själv.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, säger att S bytt tystnad mot konfrontation.Vill då S visa att SD, genom att säga nej till den rödgröna budgeten, inte bryr sig om välfärden? Vill S slå mot Alliansens möjlighet att som största block efter extravalet i mars regera med passivt stöd av SD?- De vill allt det där. De vill isolera Sverigedemokraterna och göra dem fortsatt omöjliga i politiken, svarar Esaiasson.Vill S också försöka dra borgerliga partier in i blocköverskridande överenskommelser?- Ja, vad ska Löfven göra? Det är ju en möjlighet att regera och tolereras av Sverigedemokraterna, säger Esaiasson.

Statsvetarprofessorn Tommy Möller pekar också på att S förlorade en hel del väljare till SD 2010. En del kom tillbaka i år, men S vill få in fler i fållan, tror Möller.- Man vill ju inte närma sig Sverigedemokraterna politiskt. I stället får man tänka tvärtom och försöka göra avståndet så stort som möjligt, att få väljarna att besinna sig — så att säga.Vilka är då riskerna med att agera som S gör?- Att det inte blir trovärdigt, att man alienerar folk, säger Esaiasson.- Det är ju att många kanske reagerar negativt och tycker att man tar i med överord, säger Möller.SD:s partisekreterare Björn Söder vill ha en ursäkt, men tror att S-utspelet kan gynna SD:- Folk är vana vid de här konstiga beskyllningar vi utsätts för. Det visar också en annan sida hos S som många kanske inte tidigare har sett, en desperation.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.