Ny S-taktik mot SD riskerar bakslag

Stockholm Ny S-taktik mot SD riskerar bakslag.
Publicerad 6 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Per Groth / TT
Foto: Per Groth / TT

Omsvängningen har flera politiska syften — men riskerar att slå tillbaka, enligt bedömare.En dag efter att finansminister Magdalena Andersson (S) kallat SD ett nyfascistiskt parti upprepar statsminister Stefan Löfven (S) uttrycket i en debattartikel i Dagens Nyheter. SD respekterar inte människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner, skriver Löfven — som vill ha mer samarbete mellan "alla anständiga partier". Andrej Kokkonen, doktor i statsvetenskap, säger att partier som uppfattas som icke demokratiskt trovärdiga brukar ha svårt att få väljarstöd att tala om.Men han tvivlar på S-taktiken:- Nu är det så att Sverigedemokraterna har 13 procent och uppfattas, av sina egna väljare i alla fall, som ett demokratiskt trovärdigt parti. Jag tror, givet det — att i det här läget komma dragande med nyfascist-kortet, det tvivlar jag på kommer att ha några större konsekvenser. Det är ändå ett så pass etablerat parti som har lyckats tvätta bilden av sig själv.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, säger att S bytt tystnad mot konfrontation.Vill då S visa att SD, genom att säga nej till den rödgröna budgeten, inte bryr sig om välfärden? Vill S slå mot Alliansens möjlighet att som största block efter extravalet i mars regera med passivt stöd av SD?- De vill allt det där. De vill isolera Sverigedemokraterna och göra dem fortsatt omöjliga i politiken, svarar Esaiasson.Vill S också försöka dra borgerliga partier in i blocköverskridande överenskommelser?- Ja, vad ska Löfven göra? Det är ju en möjlighet att regera och tolereras av Sverigedemokraterna, säger Esaiasson.

Statsvetarprofessorn Tommy Möller pekar också på att S förlorade en hel del väljare till SD 2010. En del kom tillbaka i år, men S vill få in fler i fållan, tror Möller.- Man vill ju inte närma sig Sverigedemokraterna politiskt. I stället får man tänka tvärtom och försöka göra avståndet så stort som möjligt, att få väljarna att besinna sig — så att säga.Vilka är då riskerna med att agera som S gör?- Att det inte blir trovärdigt, att man alienerar folk, säger Esaiasson.- Det är ju att många kanske reagerar negativt och tycker att man tar i med överord, säger Möller.SD:s partisekreterare Björn Söder vill ha en ursäkt, men tror att S-utspelet kan gynna SD:- Folk är vana vid de här konstiga beskyllningar vi utsätts för. Det visar också en annan sida hos S som många kanske inte tidigare har sett, en desperation.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.