Signaler om stöd för SD:s budget

skåne - Vi har fått signaler om att det finns andra partier som kan tänkas rösta för våra förslag i budgeten.
Publicerad 8 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Patrik Jönsson (SD) släppte den lilla bomben innan regionfullmäktige skulle börja på måndagen.Därför gick partiet inte ut och berättade hur de skulle ställa sig i omröstningen. En omröstning som kan leda till samma resultat som i riksdagen - att de rödgröna får administrera en rödgrön sjukvårdsbudget nästa år.– Vi avvaktar och ser hur det går när det blir omröstning, berättade Patrik Jönsson.

Och av debatten att döma så verkar SD stå på bättre fot med de rödgröna än med alliansen.Det rödgröna styrets budget är snarlik alliansens. Men de rödgröna vill inte ha fler vårdval. Alliansen vill ha fyra nya, men kan kompromissa bort ett.

Finansieringen är också en stötesten. Styret har sämre resultat 2016 och 2017. De räknar inte in de så kallade effektiviseringsvinster, som alliansen menar kommer att spara hundratals miljoner.– Effektiviseringar och bättre arbetsmetoder är bra, men det tar tid innan resultatet slår igenom, menade Henrik Fritzon (S).Alliansen fick stryk av vänstern, som menar att deras nedskärningar har skapat stora problem i vården.

Gilbert Tribo (FP) hävdade att 525 nya anställda tillkommit och att tillgången på vård ökat, vårdcentralerna har blivit fler och att alliansen satsar på både fler läkare och sjuksköterskor. Vänsterpartiet gjorde tummen ner till båda budgetförslagen och ska bara rösta för sitt eget.– Höjd skatt ger fler anställda, förbättrar vården och ökar jämställdheten sa Sara Svensson (V).SD säger också nej till fler vårdval och lägger sig nära några av socialodemokraternas förslag. bland annat hemsjukvården.I dag, tisdag, ska budgeten debatteras och beslutas. SD anför taktpinnen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.