Westerberg har rätt

Opinion Bengt Westerberg skriver i Dagens Nyheter att han och många fler varnade för den parlamentariska situation vi har i dag och att man underskattade hur jobbigt det kunde bli.
Publicerad 8 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Bengt Westerberg öppnar för nya lösningar. Foto: TT
Bengt Westerberg öppnar för nya lösningar. Foto: TT

Han förespråkar därför alternativet majoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna. Westerberg har rätt i att omöjligheten i en regering bestående av S och M handlar om psykologi och prestige, snarare än om oförenlig politik. Det är reaktionerna från väljare som vant sig vid att de står i olika skyttegravar och som skulle känna sig känslomässigt svikna av en union som är ett hinder, inte att det skulle vara för svårt att komma överens. De båda största partiernas snigelkrypande mot mitten under flera år gör att de nästan stött i hop. Många analytiker anser att det också är där problemet ligger: det var för lite politik och för mycket anpassning till mittfåran som gjorde att väljarna svek. Om man jämför med Folkpartiet och Centerpartiet, som Löfven ville samarbeta med, så har de partierna av nöden tvingats att profilera sig hårdare och i ett mindre antal frågor, för att i någon mån sticka ut i alliansen. Därför är deras politik mindre formbar efter Socialdemokraternas än Moderaternas. Sedan kan man ju fråga sig om det blir en så bra politik som kommer ur att de två största partierna ska närma sig ännu mer och uppnå konsensus. De mindre partierna med en mer profilstark politik får inget inflytande över en sådan konstellation, vilket är som det ska. Det är till skillnad från vad Sverigedemokraterna menar ändå så att majoriteten ska bestämma. Men risken är då stor att det blir en utslätad politik där det blir svårt att tänka nytt och prova radikala lösningar. Westerberg har rätt. Men kortsiktigt är det omöjligt, eftersom prestigen kommer i vägen. Om vi inte ändrar på något annat, som till exempel lagstiftning kring budgetarbetet, så kan det långsiktigt bli det enda alternativet för att undvika kaos. Dock blir det förhoppningsvis en sista lösning.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.