Man greps efter bombhot på Arlanda

Webb-tv Polisen uppger att en man har omhändertagits, misstänkt för grovt olaga hot
Publicerad 9 december 2014 • Uppdaterad 13 december 2021

Polisen undersöker just nu ett misstänkt bombhot mot flygplan på Arlanda.- Vi undersöker ett hot mot ett flygplan på Arlanda, men jag kan inte säga mer just nu. Vi har personal på plats och håller på och undersöker, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Det rör sig om ett bombhot mot två plan som står på terminal fem, enligt SOS Alarm.- Det finns misstankar kring ett bagage. Några gater har spärrats av medan polisen undersöker detta, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Det ska enligt SOS Alarm röra sig om ett SAS-plan och ett Germanwings-plan.En passagerare säger till Aftonbladet:- Vi skulle precis lyfta. Planet rullade ut men sen kommer vi inte längre. Först sa piloten att han inte visste varför vi inte fick lyfta. Sen sa han att det var ett bombhot på planet bredvid.

Uppdatering: Två pirer på terminal 5, pir A och B, utryms, skriver polisen på sin hemsida. Totalt finns tre pirer.Ett SAS-plan på väg till Helsingfors fick utrymmas strax efter att larmet kommit.- Passagerarna fick lämna planet. Men vi vet inte mer än att det har varit någon slags incident vid terminalen, säger SAS presstalesperson Henrik Edström.

Planet till Helsingfors är försenat men Edström kan inte säga vilka ytterligare följdeffekter bomblarmet kommer att få för flygtrafiken till och från Arlanda.- Det är för tidigt att säga. Polisen sköter det här nu och vi får avvakta.Han vet inte om hotet är riktat mot något av SAS plan.

Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia, uppger att man nu flyttar över trafiken till den tredje piren som inte är utrymd.- Utrikesterminalen har tre olika pirer, och de två mindre är avspärrade. Därför hänvisar vi resenärerna till den större piren och de får lyssna på högtalare efter information om deras avgång, eller kolla med sitt flygbolag, säger han till TT:

Han uppger att det är svårt att överblicka omfattningen av förseningar på Arlanda i och med bombhotet.- Enskilda flighter kan gå som vanligt, men vi kan säkert räkna med förseningar i värsta fall på uppemot en timme.

Inrikes drabbas flygtrafiken inte alls.- Vår säkerhetspersonal och trafikledning har kontakt med polisen. Det vi gör nu är att hantera flygtrafiken och vi jobbar också med att göra det möjligt för polisen att underlätta deras arbete, det är polisen som fattar de besluten.Enligt Swedavia gäller avspärrningarna på de båda pirerna gaterna 1—10 och 11—24. - Det är förhållandevis lugnt men informationen är i vanlig ordning väldigt dålig, säger Mikael Lindblad, som står och tittar på informationstavlan vid avgångshallen och väntar på besked när och om hans plan till Lissabon ska komma i väg. Han kom till Arlanda vid niotiden och fick besked om att avgången flyttats från Gate 9 till 3.- När vi kom dit hann en del passagerare gå ombord men vi hade också fått veta att bagaget inte skulle komma med. Men sedan meddelade kaptenen att polisen ville att alla skulle lämna planet igen.Fick ni veta att det handlade om ett bombhot?- Jag tror inte att kaptenen var den som sade det. Men det fanns ju uppgifter på tidningarnas nät och det spred sig snabbt. Vi fick lämna både Gaten och terminalen och är nu tillbaka i avgångshallen.Hur är stämningen bland passagerarna som väntar på besked.- Det är ganska lugnt, ingen panik eller kaos. Flighterna till Köpenhamn, Riga, Munchen och London har ställts in så några har redan börjat lämna flygplatsen. Jag väntar ett tag till och hoppas kunna komma iväg under dagen.

Uppdatering 12.51:

Polisen uppger att en man har omhändertagits, misstänkt för grovt olaga hot, men vill inte berätta något om personens identitet.- Han har omhändertagits med stöd av polislagen, men är inte gripen, säger Lars Byström, polisens presstalesman, till TT.

Ett SAS-plan på väg till Helsingfors fick utrymmas strax efter att larmet kommit.- Passagerarna fick lämna planet. Men vi vet inte mer än att det har varit någon slags incident vid terminalen, säger SAS presstalesperson Henrik Edström. Planet till Helsingfors är försenat men Edström kan inte säga vilka ytterligare följdeffekter bomblarmet kommer att få för flygtrafiken till och från Arlanda.- Det är för tidigt att säga. Polisen sköter det här nu och vi får avvakta.Han vet inte om hotet är riktat mot något av SAS plan.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.