Skarp föräldrakritik

BROBY Oron och missnöjet bland upprörda föräldrar till barn på Lille Mats förskola sprider sig. Allt fler hör av sig till kommunen med frågor och skarpt kritiska synpunkter efter giftlarmet.
Publicerad 10 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Oron och missnöjet bland upprörda föräldrar till barn på Lille Mats förskola sprider sig. Allt fler hör av sig till kommunen med frågor och skarpt kritiska synpunkter efter giftlarmet. Foto: Peter Paulsson
Oron och missnöjet bland upprörda föräldrar till barn på Lille Mats förskola sprider sig. Allt fler hör av sig till kommunen med frågor och skarpt kritiska synpunkter efter giftlarmet. Foto: Peter Paulsson

Det är två veckor sedan det cancerframkallande ämnet kreosot upptäcktes på avdelningen Saltkråkan på Lille Mats förskola i Broby. Dessutom upptäcktes svamppåväxt i bjälklag i krypgrunden till avdelningarna Villekulla, Junibacken och Bullerbyn. Kommunen agerade omedelbart och flyttade alla barn på Saltkråkan till Åvillan samt påbörjade saneringsarbetet.

Men flera föräldrar är skeptiska till åtgärderna. Det framgår av ett antal skrivelser som den senaste tider skickats in till kommunen.Krav på att hela byggnaden ska rivas till förmån för en ny förskola har framförts och föräldrarna är kritiska till att förskolan är öppen trots att saneringsarbete pågår. Föräldrarna efterlyser ett informationsmöte där alla får möjlighet att ställa frågor till personer med expertis på området. Frågorna är många om hur den pågående saneringen av Villekulla, Junibacken och Bullerbyn påverkar miljön på förskolan. Och flera föräldrar undrar om det är säkert ur hälsosynpunkt att ha övriga avdelningar öppna när Saltkråkan saneras.

Med tanke på att problemen med dålig lukt funnits på skolan i många år ifrågasätts byggnaden. ”Att hålla på och lappa och laga ett fuskbygge som Lille Mats kallar jag att förstöra skattebetalarnas pengar”, anser en förälder i en skrivelse.Han uttrycker även sin oro för vad kreosot har gjort med dem som blivit utsatta för det genom att vistas i lokalerna under en längre tid. Han beskriver hela situationen som en skandal och skriver att ”barnen är vår framtid och det måste få kosta pengar!”.I en annan skrivelse berättar två föräldrar att de på grund av sin oro för barnets hälsa har ordnat annan barnomsorg för tillfälligt. De skriver att de varit i kontakt med föräldrar som inte haft möjlighet att hitta alternativ barnomsorg och att dessa inte tycker att det känns alls bra att behöva lämna sina barn på Lille Mats under rådande omständigheter. I skrivelsen menar föräldrarna att lukten av kemikalier finns i lokalerna och de hävdar att personer som vistas i lokalerna känner av irritation i ögon, hals och näsa. Kommunledningen svarar att ”komponenterna i medlet (som används för saneringen) är väl kända och hanteringen rutin, men jag förstår oron! Med sina barn tar man inga risker. Vi gör allt för att hantera detta på bästa sätt, vi vet att det är barn det handlar om och agerar därefter.” När det gäller krav på informationsmöte lyder svaret att det blir av ”så snart vi har något mera substantiellt att berätta.”Dessa svar har inte lugnat föräldrarna, som bemöter kommunens svar med att ”vi inte blir mindre oroliga. Vad har ni gjort för att hantera detta på bästa sätt, när ni faktiskt inte har kunnat lugna oss föräldrar.”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.