Frida ska lysa ännu starkare

Personligt Frida Hallgren har länge lyst starkt på den svenska film- och teaterhimlen och är inte rädd för att säga sin mening i yrkesrollen. Nu ska hon bli en stark kvinna även privat.
Personligt • Publicerad 15 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Frida Hallgren rönte stor framgång med sin gestaltning av Lena i Kay Pollaks Guldbagge- och Oscarsnominerade Så som i himmelen för tio år sedan.Utöver denna succéfilm, som sågs av över en miljon svenskar, har denna mångfacetterade skådespelare medverkat i en lång rad teaterpjäser, tv-serier och filmer, däribland i den bioaktuella komedin Hallonbåtsflyktingen.Karriären på bioduken inleddes med Det första äventyret. Då var hon tolv år gammal och hade redan medverkat på Vår teater och Unga teatern i uppväxtstaden Stockholm.– Jag ville bli älskad, sedd och lyssnad på, förklarar hon 29 år senare.Hon sveper med blicken över lägenheten som vittnar om en tillvaro som småbarnsförälder, med ett Pippi Långstrump-hus bland leksakerna, och funderar högt:– Mina föräldrar jobbade mycket, men definitivt inte så att jag inte fick kärlek. Jag fick jättemycket kärlek och uppmärksamhet. Men som storasyster vill man ha hur mycket uppmärksamhet som helst. Det fick hon i fjärde klass när hon och en kompis underhöll de andra eleverna på roliga timmen genom att spela Dupondtarna, detektiverna med frack och plommonstop i Tintinböckerna.Uppskattningen, liksom läraren som uppmuntrade henne att bli skådespelare, betydde åtskilligt för yrkesvalet.– Det var modigt av honom, eftersom det är ett svårt yrke. Jag har känt och känner en enorm lust, men jag har haft svackor. Framförallt på scen kan det kännas fysiskt tungt att kväll efter kväll, år efter år, nå ut till publiken med sin röst, kropp och gråtattacker som kvinnor inte sällan måste prestera. Därför är det viktigt att växla och göra annat inom yrket, om man kan. Förutom talang har Frida Hallgren en annan styrka som skådespelare: Intresse för psykologi.– Ända sedan jag var liten har jag analyserat mycket. Jag har varit något av en hobbypsykolog åt andra. Men det senaste halvåret har jag börjat att analysera mig själv mer.Som barn hade hon gott om energi och upplevde sig som glad, lillgammal, kavat och bestämd.– Jag var inte rädd för att säga vad jag tyckte. I mitt yrke är jag fortfarande bra på det, men privat har jag ett vara till lags-drag, på gott och ont. Det innebär att jag bryr mig om andra, är ödmjuk och positiv. Men jag tänker för lite på vad jag själv vill. Det ska jag göra upp med nu! I takt med att en starkare Frida Hallgren tar form, bland annat medelst yoga och feldenkraismetoden (”inre stretching”), kan vi vänta oss en hel del starka kvinnoroller av henne: Lottie i den nu inspelade fortsättningen av tv-serien Fröken Frimans krig och Lena i uppföljaren till Så som i himmelen – Så ock på jorden.Det låter som om yrkeslivet tar en stor plats. Men Frida Hallgren har också ett liv utanför jobbet:– Då drar jag galonbyxorna på mina döttrar och torkar mat på bordet, garvar hon.

bild 1/2
säger skådespelaren Frida Hallgren som fyller 40 år. Foto: Jonas Ekströmer/TT
”Jag har fått stora och roliga roller och är stolt över ansvaret jag har fått”
säger skådespelaren Frida Hallgren som fyller 40 år. Foto: Jonas Ekströmer/TT
”Jag har fått stora och roliga roller och är stolt över ansvaret jag har fått”
Fakta:

Namn: Frida Hallgren

Fyller: 40 år den 16 december 2014.

Gör: Skådespelare.

Hemlig dröm: Regissera.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och två döttrar, 5 och 2 år.

Så firar hon födelsedagen: ”Champagne och tårta med de närmaste. En eventuell stor fest får vänta till efter jul och nyår.”

Om att fylla 40: ”Jag är överraskad över hur stark jag känner mig över de framsteg jag gör som individ. Jag känner mig som en värdig 40-åring!”

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.