Omsorg och social får extra tillskott

Hässleholm Men politikerna överens om att behoven är större.
Hässleholm • Publicerad 15 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Stefan Sandström
Foto: Stefan Sandström

Alla budgetförslag under kommunfullmäktiges sammanträde gick i enlighet med kommunstyrelsens förslag, det vill säga socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och centerpartiet.Även om budgeten för socialnämnden ligger kring 160 miljoner var de flesta överens om behoven av tillskott. Ordföranden i socialnämnden, Robin Gustavsson (KD), menade att behovet snarare ligger åtskilliga miljoner över den tilldelade summan pengar. Sex miljoner, minst, enligt Gustavsson.– Ny lagstiftning, om krav på utredning kring barns situation, kräver tillskott, menade han och la fram Alliansen förslag till extratillskott på fyra miljoner kronor.Folkets Väls förslag låg på tre miljoner extra. Sverigedemokraterna ville istället ville dra ner på arvoden och en generell indragning av invandringens kostnaderBjörn Widmark (FV) undrade varför socialdemokraterna talade om vikten av socialnämndens verksamhet, men ändå bara lägger på 1,7 miljoner kronor.

Lena Wallentheim höll med Robin Gustavsson i hans beskrivning av socialförvaltningens insatser och menade att man med sitt tilläggsförslag kunnat skapa två nya tjänster på socialförvaltningen för ärenden som rör barn och ungdomar.Förslaget till budget för omsorgsnämnden låg enligt kommunstyrelsens förslag på drygt 820 miljoner, där omsorgen fått ett nytt tillskott på 12 miljoner kronor.

Sverigedemokraterna ville också i denna nämnd dra ner på arvoden och minska kostnader för invandringen. Men man ville satsa 14 miljoner i extra tillskott till omsorgen. De återstående Allianspartierna ville satsa 20 miljoner och Folkets Väl 13,5 miljoner.Beslutet blev att omsorgsnämnden får 12 miljoner i extra tillskott för 2015.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.