Är män dummare än kvinnor?

Opinion En del män har förargats av en skämtsam artikel om att män skulle vara dummare än kvinnor på grund av högre riskbenägenhet.
Publicerad 16 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Det handlar om det mörkt humoristiska Darwinpriset, som man ger till den som dött på mest korkat vis under året. I British Medical Journal skriver forskare från University of Newcastle att det faktum att 88.7 procent av de postuma pristagarna varit män tyder på att män är dummare än kvinnor. Artikeln illustrerar på ett roligt sätt hur fånigt det är med den här typen av könsseparatistiskt tänkande. Kvinnor har under tusentals år fått påpeka att de inte är känslostyrda mähän, som inte klarar av att köra bil och räkna matte och är således vana vid den här typen av ”resonemang”. Män kan vifta med armarna och skrika att risktagande har fördelar, att man genom att ta risker bestiger berg och botar sjukdomar, vilket såklart stämmer.Under skojigheten döljer sig ett riktigt problem: att människor kan få begränsade möjligheter på grund av fördomar som hängs upp på grupptillhörighet. I en anonym undersökning vid Göteborgs universitet visade det sig till exempel att manliga forskare ansåg att kvinnor var mindre lämpliga för forskning. Fördomen om utländska män som våldsamma kostar dem jobbmöjligheter. Det finns en lösning på problemet – se individen, inte gruppidentiteten. Och ta det lugnt och skratta åt dumheterna som kommer av att generalisera – det har kvinnor gjort tusentals år.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.