Rådigt ingripande stoppade kaffeliga

GLIMÅKRA En rånarliga slog till mot Ica Nära i Glimåkra på tisdagskvällen och försökte stjäla en kundvagn full med kaffe.
Publicerad 17 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Christian Larsson och Christel Norling Larsson
Christian Larsson och Christel Norling Larsson

– Vi är väldigt tacksamma över kundernas ingripande och tacksamma för att tjuvarna inte fick någonting med sig. Men givetvis är vi framförallt glada för att ingen skadades, påpekar Christel och Christian Larsson, som driver butiken, när Norra Skåne pratar med dem på onsdagsmorgonen.Paret är övertygat om att det inte var första gången rånarna genomförde den här typen av stöld. – Det verkade väldigt välplanerat, de visste vad de gjorde, säger Christian.

Tre personer, plus ytterligare en som väntade i en personbil (enligt uppgift en grå bil) utanför butiken, samarbetade för att försöka genomföra rånet vid 18-tiden. De fyllde en kundvagn med kaffe till ett värde av 2 300 kronor och ställde den vid ingången. Sen lämnade de butiken, troligtvis för att det var mycket personal i rörelse på platsen och det därför inte var läge att sticka med bytet.

Lite senare kom de tillbaka och den här gången försökte de ta med sig kundvagnen fylld med kaffe och fly. En kund vid ingången uppmärksammade dock att något var på gång och på väg ut stötte rånarna ihop med ytterligare två kunder.

Då valde en av dem att direkt hoppa in i den väntande bilen, medan en annan flydde till fots över parkeringen. Kunderna tog upp jakten och tvingade på så sätt tjuvarna att lämna kvar bytet.– De får ingenting med sig. Det är vi tacksamma för och vi vill tacka kunderna som ingrep. Vi har kunder som bryr sig om affären och det uppskattar vi mycket. Sen vill vi självklart inte att någon ska utsätta sig för onödiga risker, det viktigaste är att ingen skadades, säger Christel.

De tre männen som var inne i butiken och försökte stjäla kaffet fångades av butikens övervakningskameror och det finns tydliga bilder på alla tre.

Polisen Rolf Paimensalo hyllar också personerna som ingrep – men precis som handlarna Christel och Christian Larsson påpekar han att det är viktigt att vara försiktig.– Det var ett rådigt ingripande av medborgarna som hindrade gärningsmännen att få med sig godset. Tänk bara på ett man inte ska utsätta sig för stora risker, man vet inte om det kan vara vapen inblandade, säger Paimensalo, stationsbefäl i Östra Göinge.

Tack vare vittnesmål och övervakningskamerorna har han en bra bild av vad som hände. Paimensalo välkomnar dock ytterligare vittnesuppgifter.– Bland annat när det gäller bilen som stod utanför och mannen som flydde till fots över parkeringen. Det här hände vid 18-tiden på tisdagskvällen. Alla som sett något får gärna höra av sig.– Sen vill jag också uppmana alla som bevittnar ett pågående brott att ringa 112. Larma direkt, säger Paimensalo.

Han är uppenbart upprörd över det inträffade.– Det är ju busfräckt, gå in och fylla en kundvagn och sen bara försöka sticka, säger Paimensalo och skakar på huvudet.Brottet är i nuläget rubricerat som grov stöld.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.