Akut budgetkris inom omsorgen

HÄSSLEHOLM Mångmiljonbelopp saknas. Nu väntar mycket kraftiga och kännbara nedskärningar.
Hässleholm • Publicerad 18 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag konstaterar att kommunfullmäktige valt att lägga alla besparingar på omsorgsnämnden. Jag är jättebekymrad, säger omsorgschefen Annika Andersson.Budgetmötet gav tillskott på 12 miljoner kronor till omsorgen. Det räcker inte ens till att driva befintlig verksamhet, än mindre till att möta den ökade efterfrågan på omsorg.

Beräkningarna från omsorgen talar om att 40,3 miljoner kronor behövs för att möta kraven.– Allt under 34 miljoner kronor i tillskott betyder en besparing och jag kan inte säga var vi ska ta de pengarna, konstaterar Annika Andersson.Verkligheten för omsorgen är att all efterfrågan ökar, på grund av det enkla skälet att kommuninvånarna blir allt äldre.Det behövs mer hemtjänst, allt fler behöver särskilt boende och behovet av personlig assistans ökar.– Just nu har vi 76 gamla i kö till särskilt boende. Därför har vi fått gå ut och köpa in 26 platser på korttidsboende, pengar som vi inte har, konstaterar hon. Korttidsboende är bland annat till för äldre som inte kan flytta hem, exempelvis efter sjukhusvistelse, men som samtidigt inte fått plats på särskilt boende.

I januari måste den nya nämnden under ledning av Thomas Rasmusson (S) lägga en internbudget för förvaltningen. Hur den ska se ut och hur stora nedskärningar som måste till återstår att se.Under budgetdebatten i måndags kritiserade inte minst FV kommunen för att låta barn- och utbildningsnämnden helt slippa besparingar, trots att elevantalet minskar.

Samtidigt som omsorgen inte får de pengar som krävs, trots att antalet som behöver omsorg, i huvudsak äldre, stadigt ökar.Omsorgens budget är på totalt nästan 822 miljoner kronor, kommunens näst största verksamhet efter skolan.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.