Skånsk stjärna i London-succé

Kultur och Nöje ”What a star!” skrev Daily Telegraph om dansaren från Löddeköpinge.
Publicerad 18 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Tommy Franzén är väletablerad på Londons dansscener sedan flera år tillbaka och visst har han dansat på samma scen förut, när han gjorde den Olivier Award-hyllade Goldberg. Den här gången är det en av Zoonations produktioner, The Mad Hatter's Tea Party. – Zoonation blev tillfrågade av The Royal Opera House om de ville göra en julföreställning. Och eftersom The Royal Ballet skulle göra Alice i Underlandet tyckte vi det skulle vara kul att göra en spinoff av det.

The Mad Hatter, Hattmakaren på svenska, är ju en av karaktärerna i Alice i Underlandet. – Vi har med många av karaktärerna i Alice i Underlandet, men regissören och manusförfattaren Kate Prince har gjort en helt ny historia. Vi har placerat alla figurerna på ett mentalsjukhus. De är ju alla lite galna...Den vita kaninen lider av tvångssyndrom, Hjärter dam har vredesutbrott och Cheshirekatten har dubbla personligheter. Tommy Franzén spelar den nyutbildade psykoterapeuten Ernest.– Mitt första jobb är att hjälpa dem att bli normala, vilket visar sig vara omöjligt, säger Tommy Franzén. I stället blir det de som gör mig galen.

Rollen är annorlunda eftersom den i första akten handlar allra mest om skådespeleri – en rolig utmaning, tycker Tommy – för att i andra akten gå över mer i en dansföreställning, där allt får ett lyckligt slut. Sensmoralen blir ungefär att alla är olika och att det är ok. Det är bra som det är.– Varje karaktär har sitt eget dansnummer, och alla karaktärerna pratar men utan att vara mickade. Talet är alltså inte så viktigt att höra, utan ger mer en hint om karaktären. I första akten pratar jag skånska och alla andra talar engelska eller något oförståeligt språk, men i andra akten pratar alla engelska, berättar Tommy Franzén.

Han stortrivs i produktionen som blivit en stor publiksuccé.– Vi sålde ut alla 30 föreställningarna en månad innan premiären i december och vi får jättebra kommentarer från folk som sett föreställningen. Tommy har också fått lovord i en rad engelska tidningar.

Fram till den 3 januari spelas föreställningen, men redan på torsdagskvällen kunde publik världen runt se den på Royal Opera Houses youtube-kanal. Där ligger den kvar ett tag framöver.I år blir första julen som Tommy Franzén inte hinner hem till Skåne för att fira jul. Han är på scen och mellan föreställningarna repeterar han sin nästa föreställning.– Jag ska göra ett solo till fyra kvällar på Sadlers Wells i februari. Jag frågade och konstnärlige ledaren Alistair Spalding erbjöd mig att göra en show med tre nummer, två solon och en duett i hiphopstil och samtida dans.

Tommy har fått pengar för projektet och tillgång till Lilian Baylis-scenen.– Det blir min första Tommy Franzén-produktion, säger han stolt. Kate Prince skriver historien och Tommy gör själv koreografin till första delen, som går i hiphopstil och som har Charlie Chaplin som tema. Det dansar Tommy den 4-7 februari. Det andra solot och duetten får förmodligen premiär 2016.

bild 1/2
2014
Tommy Franzén som psykoterapeuten Ernest försöker hjälpa de andra medverkande att bli normala i The Mad Hatter’s Tea Party. Men det blir tvärtom. Foto: Alice Pennefather ©ROH
2014
Tommy Franzén som psykoterapeuten Ernest försöker hjälpa de andra medverkande att bli normala i The Mad Hatter’s Tea Party. Men det blir tvärtom. Foto: Alice Pennefather ©ROH
Fakta:Se föreställningen

Se föreställningen på Royal Opera House Youtube-kanal (här), på deras sajt eller på BBC Arts. Sändningen börjar klockan åtta ikväll, svensk tid.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.