Obegriplig moms- förändring

Opinion Ideella second hand-affärer som Stadsmissionen, Erikshjälpen och Myrorna kan tvingas att betala moms på sin försäljning.
Publicerad 19 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

I många fall innebär detta att verksamheten får läggas ner. Argumentet är att de konkurrerar med den vanliga handeln. Men gör de verkligen det? Velar man mellan Myrorna och Lindex när man ska köpa nya jeans? Knappast. På second hand handlar du av andra skäl, som att du vill hitta något gammalt, unikt, eller ogillar slöseri. Motsatsen till den kommersiella handeln. Och även om man skulle anse att det konkurrerar, så går inte Hennes & Mauritz intäkter till missbrukarvård eller hemlösa. En viss snedvridning av konkurrensen är rimlig bara på grund av det. Skatteverkets syfte är att driva in skatt, inte att värna om civilsamhället, eller de svaga på samhällets botten. Men de som stiftar lagarna och inte är skattmasar borde förstå att det inte kan få ske. Argumentet att det finns sjukvård och socialtjänst fungerar inte. Den offentliga vård och välfärdsapparaten är för stor för att skapa individuella relationer. Ideellt arbetande människor tror på något och kan förmedla detta till hjälpbehövande. Den relationen kan man inte byta ut mot tro på staten, oavsett vad vänstersympatisörer som säger sig inte tro på välgörenhet anser om saken. Kollegan Per Gudmundsson på Svenska Dagbladet sammanfattar det bäst när han menar att det vore som att plocka mynt ur fattigbössan.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.