Vattenläckor i Killeberg ger huvudbry

KILLEBERG Det är problem med vattenförsörjningen i Killeberg och Loshult.
Osby • Publicerad 19 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Förra helgen lagades en större vattenläcka i Killeberg. Men det fortsatte trots lagningen att strömma ut för mycket vatten.– Ja, vi har efter helgens lagningsarbeten kunnat konstatera att det fortfarande går åt för mycket vatten, dubbelt så mycket som vanligt, säger Lars-Inge Harryson, vattenledningsansvarig på det nybildade bolaget SBVT där flera kommuner samarbetar.

Läget är bekymmersamt medger Harryson. Trots ett intensivt letande under veckan, med bland annat sex man natten till fredag, har man i skrivande stund inte kunnat identifiera några läckor.Det är ifrån vattenverket som försörjer både Killeberg och Loshult som det går åt mer vatten än vad som förbrukas.

Man har stängt vattenförsörjningen till flera områden i omgångar men har trots detta inte kunnat identifiera var läckorna kan finnas. Det kan röra sig om en större läcka från själva huvudledningen från vattenverket eller ett antal mindre läckor på flera platser, förklarar Harryson.

– Vi har trots ett intensivt identifieringsarbete med flera tekniska hjälpmedel inte fått några klara indikationer om vad detta kan handla om, fortsätter Harryson som hoppas att problemen kan åtgärdas innan de stundande helgerna helgerna.Att hushållen ska bli helt utan vatten tror han inte. I det allra värsta scenariot finns tankbilar att tillgå som akut kan hjälpa till med vattenförsörjningen.Avstängningen av vattnet gör att hushållen periodvis kan komma att drabbas av missfärgat vatten. Missfärgningen beror på ändrade flödesriktningar i ledningssystemet då järn och mangan rivs loss från ledningarna. Abonnenter som drabbas av missfärgat vatten uppmanas att spola kraftigt i kallvattenkranen under cirka 10-15 minuter.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.